kémiatanárok válaszolnak 2

Kémiatanárok válaszolnak #2 – Milyen könyvekből lehet felkészülni a kémia érettségire?

felkészülés boncolgatása után a sorozat második részében a segédeszközöket vettük számba, azaz, hogy: Milyen könyvekből lehet felkészülni a kémia érettségire?

1.
Dénes Sándorné, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa:

Dénes Sándorné

Véleményem szerint az emelt szintű érettségire való felkészüléshez sajnos nincsenek elegendő segédanyagok. A mostani, ,,új stílusú” számolási feladatokat tartalmazó feladatgyűjtemény még nem jelent meg. Egyéb feladattípust is magába foglaló kiadvány szintén alig van.

Használható Villányi Attila 2 kötetből álló érettségire való felkészülést segítő könyve, de ez is kb. 10 éve jelent meg. A Műszaki Kiadó kb. 2 éve kiadott egy kötetet, de ennek a használata kissé nehézkes. Villányi Attilának még megjelent érettségi feladatsorokat tartalmazó könyve. A Mozaik kiadó 2 kötetes tankönyve az, ami még az érettségire való felkészülést segíti.

Én úgy érzékelem, hogy ezek egyike sem tölti be azt a funkciót, amit kellene. Hiányolok egy olyan kiadványt amiben rendszerezve vannak az emelt szintű feladatsorokban megtalálható feladattípusok, hasonló megfogalmazásban, hasonló nehézségben mint amivel a diákok az írásbeli vizsgán találkoznak.

Emelt kémia érettségi online tanfolyam

Nézd meg és próbáld ki INGYENESEN a weboldal emelt kémia érettségi online felkészítő tanfolyamát!

2.
Dancsó Éva, Eötvös József Gimnázium, Budapest:

Villányi Attila: Kémia a kétszintű érettségire, Kémia feladatgyűjtemény a kétszintű érettségire, Ötösöm lesz kémiából című könyveit ajánlom, valamint régi érettségi feladatsorok megoldását javaslom. Ahogy már említettem, az a cél, hogy a könyvek feladatai az elsőtől az utolsóig meg legyenek oldva.

3.
Dr. Borbás Réka, Szent István Gimnázium, Budapest:

A korábbi érettségi feladatsorok megoldását akkorra javaslom, amikor már a teljes anyagot a vizsgázni vágyó már átismételte. Az elméleti feladatokra én elsősorban Villányi Attila Kémia feladatgyűjteményét javaslom, de jó (ha még kapható) a Mozaik 11-12-es feladatgyűjteménye is.
A számítási feladatok megoldásához elsősorban ajánlom Villányi Attila Ötösöm lesz kémiából gyűjteményében a releváns témakörökön nehézségi sorrendben haladni. Néha van olyan diák, akinek ez nem jön be, annak Rózsahegyi Márta (és a többi szerző) Rendszerező kémia mintapéldákkal, vagy Kémia összefoglaló (könyvtárakban van még) segíthet. Itt is igaz, hogy az érettségi feladatsorokat ismétlésnek hagynám.

4.
Illésné Törő Melinda, Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola:

Illésné Törő Melinda

Én a Mozaikos Könyveket javaslom használatra az elméleti anyaghoz (MS2616, MS2816U, MS2620U, MS2826U, MS3151, MS3152), esetleg Villányi Attila 2 kötetből álló emelt szintű érettségire való felkészülést segítő könyveit. Feladatmegoldáshoz Ötösöm lesz kémiából kötetet szeretem használni.

5.
Oláh Gábor Péter, Patrona Hungariae Általános Iskola és Gimnázium:

Oláh Gábor Péter

Nekem pozitív tapasztalataim vannak Villányi Attila Kémia a kétszintű érettségire című könyvéről és a hozzá tartozó Kémia feladatgyűjteményről is, bár sok diákot zavar az, hogy munkatankönyvnek íródott.
Az utóbbi években a Mozaik Kiadó Kémia 11-12. Érettségire felkészítő tankönyvét használom diákjaimmal, véleményük szerint „sok, de minden benne van”.
Nagyon alapos és logikusan felépített az Ötösöm lesz kémiából példatár, mely egyre nehezedő feladatokat és feladatsorokat tartalmaz, amelyek alkalmasak a kémiai feladatok, számítások megoldásának begyakorlásához. A könyv felépítése lehetővé teszi az egyéni tanulást is.

6.
Nagy Mária, Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs:

Villányi Attila Kémia a kétszintű érettségire c. (részben munka)tankönyve, s a feladatgyűjteménye szerintem a legjobb. Számításokra pedig az Ötösöm lesz kémiából példatára.

7.
Dr. Bohdaneczky Lászlóné, DE Kossuth Gyakorló Gimnáziumának nyugalmazott kémia vezetőtanára:

Tapasztalatom szerint a MOZAIK kiadó által megjelentett tankönyvek és az érettségire készülőknek írt 11-12-es tankönyv és példatár segít a felkészülésben és a gyakorlásban. Leginkább Villányi Attila kétszintű érettségire készített elméleti és feladatgyűjteményét tudnám ajánlani. Természetesen más, erre a célra készített tankönyvek is megfelelőek.

8.
Mező István, Kossuth Lajos Gimnázium, Cegléd:

Mező István

Feladatok megoldásához természetesen a biblia a „Villányi” könyv. (Ötösöm lesz kémiából, Műszaki Könyvkiadó). Az a párszáz példa jól használható, mivel nagyjából be van lőve a feladatok nehézsége, és mindegyikből több hasonló is van.

Megoldunk mondjuk egy közepes nehézségűt, és ha azt tudja a diák, jöhet a nehezebb, ha nem megy, a megoldás megtekintése (vagy tanári magyarázat) után megoldhatja az ugyanolyan típusú B vagy C párját a feladatnak, ha az sem megy, akkor egy könnyebbel próbálkozzunk!

Elmélet tanulásához az órai tankönyvön kívül (vagy helyett) egy rövidebb összefoglaló könyvet használok: Rózsahegyi – Siposné – Horváth: Kémia 11 – 12, Mozaik Kiadó. De jól használható a többi Villányi Attila által készített könyv is.
Mindkét tantárgyból kiadtak próbaérettségi – könyveket is mindkét szinten, azokkal is próbálkozhatunk, illetve kémiából a kísérleteket ismertető kiadványok. Lényeg, hogy ne vigyük túlzásba, mert erre sokszor nincs idő! Szóval mindkét tárgyból egy tankönyv és egy feladatgyűjteményt javaslok!

9.
Dr. Nagy Mária, Leöwey Klára Gimnázium, Pécs:

Jó a Mozaik Kiadó Kémia könyve 11-12 évfolyamra; Villányi Attila könyve (Kémia a kétszintű érettségire).
Tartalmazzák az érettségi teljes anyagát, a Mozaik Kiadóé több magyarázattal, képanyaggal.
Villlányi A. könyve interaktív, de az első fázist – kitöltés – követően mindenképpen ellenőrzésre szorul!
Mindkettő feladatgyűjteménye is remek. Kár, hogy a problémafeladatok megoldását a Mozaik Kiadó nem adja meg – így az egyéni felkészülést, gyakorlást nem segíti.
Példamegoldás gyakorlásához Villányi A. : Ötösöm lesz kémiából könyvét javasolnám. Rengeteg a feladat – minden típus megtalálható benne. Gyakorláshoz vannak hasonló példák – nehézségi fokozatsorral dolgozik.

9+1
Varga Szabolcs, BioKemOnline:

Én annak idején elmélethez általános kémiából a Boksay-Török-Pintér-Balázs: Kémia I. osztály könyvét használtam. Elég régi könyv, nem is az érettségihez készült (így ha ezt választod vesd össze a követelményekkel, mi az ami nincs benne, mi az ami benne van, de nem kell), de számomra ez adott a legvilágosabb képet az alapokról. Szervetlen és szerves kémiához a Mozaik kiadó könyveit használtam, valamint mindháromhoz még ,,hozzánéztem” Villányi A. Kémia a kétszintű érettségire könyvét. Alapvetően ezeket használtam, de nekem mindig sokat segített az, ha többféle szempontból, más megfogalmazásból is hallottam egy-egy dolgot, ezért általában más könyvekbe, internetes forrásokba is belenéztem. Számomra mindig így állt össze a teljes kép.

Feladatmegoldáshoz: egyértelműen Villányi A.: Ötösöm lesz kémiából könyve adott segítséget. A számolások alapmenete nagyon jól le van írva a megoldások részben, azonban az érettségi feladatok sokkal komplexebb köntösbe vannak mindig bújtatva, így ajánlott a fentebb említett érettségi-jellegű feladatokat tartalmazó kötetek, a korábbi érettségi feladatok használata is!

Írd meg véleményed hozzászólásban, te melyiket használtad, vagy használod a felkészüléshez! Mik a tapasztalataid a könyvekkel kapcsolatban?

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Regisztráció
vagy
Elfelejtetted a jelszavad? Add meg az e-mail címed, és kapsz egy linket egy új jelszó létrehozásához e-mailben.
Adataidat nem osztjuk meg senkivel.
Scroll to Top