Kémia érettségi – írásbeli vizsga információk

Hivatalos vizsgaleírás:
Vizsgaleírás

Mit kell tudnod a kémia érettségi írásbeli részéről?

Egy központilag összeállított feladatsort kell megoldanod. A feladatok 5 nagyobb ismeretkörből tevődnek össze: anyagszerkezet, általános-, szervetlen-, és szerves-kémia, számolások (az anyagszerkezetet a hivatalos ismertető az általános kémiához sorolja). A feladatok jellegüket tekintve a következő típusok lehetnek:

 • FeleletválasztásEgyszerű választás: Öt lehetőség közül meg kell adnod az egyetlen megfelelőt az adott kérdésre; vagy Négyféle asszociáció: Két lehetőséghez (pl. két elemhez) különböző állítások (vagy kérdések) vannak megadva, el kell döntened, hogy az adott állítás melyik lehetőségre vonatkozik: egyikre/másikra/mindkettőre/semelyikre. (Előfordulhat egyszerű számításos kérdés is).
   
 • Táblázatkiegészítés – Például három vegyületet adott szempontok szerint össze kell hasonlítanod
   
 • Reakcióegyenlet felírás/kiegészítés
   
 • Elemző feladat – kísérletelemzés, táblázatok, illetve diagramok elemzése, anyagok összehasonlítása, a jelenségek magyarázata stb. rövid szövegalkotási feladat formájában
   
 • Esettanulmány – egy kémiai tárgyú szöveg (pl. újságcikk) értelmezése, és a hozzá kapcsolódó kérdések megválaszolása néhány mondatban
   
 • Számítási feladat

A feladattípusok különböző ,,kombinációkban” is előfordul(hat)nak. A készítők törekednek arra, hogy minél több típus bekerüljön. Középszinten szerepel egy alternatív feladat a vizsgán, ahol két lehetőség közül választhatsz: egy anyagismereti vagy egy számítási feladat.

Feladattípusok aránya a középszintű vizsgán:

Az alternatív feladat választásától függően: Számítási feladatok: 20-40%, Elméleti feladatok: 60-80%.

Feladattípusok aránya az emelt szintű vizsgán:

KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATTÍPUSOK ARÁNYA
(Kattints a képre nagyításhoz!)

Mivel az összpontszám mindkét szintű vizsgán 100 pont, így a feltüntetett %-ok megegyeznek a pontszámokkal.

A feladatok száma változó, kb. 8-10 feladat. A feladatok sikeres megoldásához nem csak lexikális tudásra, hanem az ismeretek értő és alkalmazó jellegére is szükséged lesz. A vizsgán használhatsz függvénytáblázatot, periódusos rendszert, számológépet (ezeket te viszed magaddal, szúrópróba szerűen ellenőrizhetik, hogy saját jegyzetek szerepelnek-e bennük, szöveges adatok tárolására alkalmas számológépet nem használhatsz). A rendelkezésre álló időt, és a feladatok sorrendjét egyénileg oszthatod be. Az értékelés központi javítási-értékelési útmutató alapján történik.

Emelt kémia érettségi online tanfolyam

Nézd meg és próbáld ki INGYENESEN a weboldal emelt kémia érettségi online felkészítő tanfolyamát!

Különbségek a középszintű és az emelt szintű vizsga között:

Középszint: 150 perc

Emelt szint: 240 perc

Középszint: A vizsgahelyszín szaktanára

Emelt szint: Központilag

Középszint: 20-40%

Emelt szint: 40-50%

Középszint: A vizsgakövetelmények 2. oszlopa

Emelt szint: A vizsgakövetelmények 2. ÉS 3. oszlopa

Középszint: Alapvető kompetenciák (pl. induktív és deduktív következtetés, analógiás és arányossági gondolkodás, osztályozás, egyszerűbb számítások, szakszerű szövegalkotás, összehasonlító képesség, érvelési képesség, lényegkiemelés stb.)

Emelt szint: Alapvető kompetenciák ÉS: témakörök közötti kapcsolatok felismerése, kombinatív képesség, integrált gondolkodás, modellekben való gondolkodás, vizsgálati és következtetési módszerek alkalmazása, összetett számítási és elméleti problémák megoldása.

(Forrás: Oktatási Hivatal)

Mintafeladatsorok:

Mintaként az összes korábbi érettségi feladatsort megtalálod a Feladatlapok menüpont alatt!

 • Regisztráció
vagy
Elfelejtetted a jelszavad? Add meg az e-mail címed, és kapsz egy linket egy új jelszó létrehozásához e-mailben.
Adataidat nem osztjuk meg senkivel.
Scroll to Top