Bemutatkozás

varga szabolcs profilkép

Üdvözöllek az oldalon! Varga Szabolcs vagyok, a BioKemOnline szerkesztője, végzettség szerint gyógyszeripari vegyészmérnök, és a biológia nagy kedvelője. A Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Program keretében tagja vagyok a Gyógyszerészi Kémiai Tanszék egyik kutatócsoportjának, ahol bioaktív nukleozid-analóg vegyületek előállításával kísérletezünk. 2011/2012-ben kémiából és biológiából egyaránt közép, majd emelt szinten is érettségi vizsgát tettem.

Problémák a kémia érettségivel kapcsolatban:

Egyetemi éveim alatt jó pár alkalommal korrepetáltam kémiából érettségire készülőket, és egyetemistákat is. Ezen alkalmak során, és egyéb tapasztalatok alapján arra a felismerésre jutottam, hogy sajnos

a kémiát általában mindenki utálja,

sokszor még az is, aki érettségizni készül belőle. Jól példázza ezt, hogy amíg 2012 májusában 3191 tanuló tett középszintű, és 1661 tanuló emelt szintű vizsgát (az ezt megelőző években hasonlóak a számok), addig 2013-ban közép szinten 1320, emelt szinten pedig 3346 tanuló, vagyis az arányok egyik évről a másikra megfordultak. Mi történhetett 2013-ban? Köztudott, hogy a kémiából érettségizők nagy százaléka az orvostudományi szakok valamelyikére jelentkezik, és éppen 2013-tól kezdődően vált KÖTELEZŐVÉ ezeken a karokon a két emelt szintű érettségi. Így vált hirtelen „népszerűbbé” az emelt szintű kémia vizsga, manapság pedig kb. 700 diák szokott a tavaszi időszakban közép szintű kémia érettségit tenni. Vagyis ma már szinte senki sem érettségizik azért kémiából, mert a választható tárgyak közül az megy a legjobban, hanem csak azért mert „muszáj” a felvételi miatt.

De nem csak a kémia helyzete ennyire rossz. Tény, hogy a többi természettudományos tantárgy iránt is egyre jobban csökken a diákok érdeklődése hazánkban. Ez nem meglepő, hiszen a magyar természettudományos oktatás színvonala az utóbbi 20 évben rohamosan csökkent, amit a PISA-felmérések is jól igazolnak. Ez a helyzet várhatóan tovább fog romlani a 2016 szeptemberében bevezetésre kerülő, természettudományokat (is) érintő reformokkal. Anélkül, hogy nagy oktatáspolitikai okfejtésekbe kezdenék (csökkenő óraszámok, a tanárképzés helyzete) egyértelmű, hogy valami nincsen rendben. Amikor ismeretlen emberekkel beszélgetek, és megkérdezik, hogy milyen szakot végeztem, vagy, hogy mivel foglalkozom, miután meghallják a választ, szinte mindig jön a kontra:

„Na, én ahhoz mindig is hülye voltam”…

Ez egyrészt elszomorít engem, másrészt pedig nem értem. A természet úgy működik, hogy semmit sem csinál véletlenül, mindennek van valami célja, értelme, logikus magyarázata (csak az ember legfeljebb még nem tudja mindenről, hogy mi az). Vagyis az alapokat (érettségi szint) egyszerű, logikus gondolkodással meg lehet érteni.

varga szabolcs
Előadást tartok egy TDK konferencián

További gondok:

Egy másik dolog, ami szomorúvá tud tenni, hogy az utóbbi években egyre nagyobb teret kaptak a különböző áltudományos népbutítások, amire egy egész üzletág épül, hatalmas profittal. Persze, nem érthet mindenki a természettudományokhoz mesterszinten, de sajnos azok, akik csekélyebb ismeretekkel rendelkeznek ilyen téren, általában sokkal jobban hisznek ezen áltudományok képviselőinek, mint azoknak, akik valóban erre tették fel az életüket. Ez a jövőre nézve egyre nagyobb gondokat vetít előre. Aki pedig egyszer elkezd ezekben hinni, azt utána szinte lehetetlenség a valóságról meggyőzni. Éppen ezért hosszútávon a kilátástalan győzködés helyett a megoldást abban látom, ha már időben: általános-, és középiskolában megszeretik, és minőségi módon tanulják a természettudományokat a fiatalok. Megfelelő kémiai, biológiai, fizikai ismeretek fegyverként szolgálhatnak az emberek kezében, hogy el tudják dönteni, mi a jó számukra.

A BioKemOnline-ról:

A fenti problémák orvoslásából szeretném kivenni a magam kis részét. Ez a folyamat ezzel a weboldallal indul, hosszú távon pedig egyre nagyobb befolyással kívánok lenni erre. Ennek érdekében főleg a kémiából érettségizőknek tudok segítséget nyújtani. Szeretném megmutatni, hogy valójában mennyire logikus, szerethető, és érthető ez a tudományág. A kémiából érettségizők gyakran biológiából is érettségiznek, és fordítva, (bár én nem orvostudományi karra jelentkeztem) annak idején én is így tettem. Így közép és emelt szintű biológia érettségim, a biológia iránti intenzív érdeklődésem (és aggódásom) révén erre a területre is van némi rálátásom. Emellett szívesen készítek különböző, nem csak kémiai de biológiai témájú grafikákat, animációkat is (amelyeket a Facebook oldalon rendszeresen meg is osztok). Az utóbbiak figyelembevételével jött az ötlet, hogy jó lenne a biológiából érettségizőkre is fókuszálni. Így született meg a BioKemOnline.

Ha tudok bármiben segíteni neked, keress meg nyugodtan emailben: [email protected].

A biológia rész teljes értékűvé tételéhez partnert keresek! Ha biológiai irányultságú végzettséggel rendelkezel, jártas vagy a biológia érettségiben, és szívesen vennél részt az érettségire készülők segítésében az oldalon, keress meg a fenti email címen!

  • Regisztráció
vagy
Elfelejtetted a jelszavad? Add meg az e-mail címed, és kapsz egy linket egy új jelszó létrehozásához e-mailben.
Adataidat nem osztjuk meg senkivel.
Scroll to Top