Biológia érettségi – írásbeli vizsga információk

Hivatalos vizsgaleírás:
Vizsgaleírás

Mit kell tudnod a biológia érettségi írásbeli részéről?

Egy központilag összeállított feladatsort kell megoldanod. A feladatok 6 nagyobb ismeretkörből tevődnek össze: Alapvető biológiai ismeretek; Egyed alatti szerveződési szint; Az egyed szerveződési szintje; Egyed feletti szerveződési szintek; Az emberi szervezet; Öröklődés-változékonyság-evolúció. A feladatok jellegüket tekintve a következő típusok lehetnek:

 • Feleletválasztás
  • Egyszerű választás – Az egyetlen helyes válasz betűjelét kell megadnod
    
  • Összetett választás – Több helyes válasz (betűjeleit) kell felsorolnod (általában jelölni szokták, hogy hány jó megoldás van, vagy ki lehet találni a pontszámból)
    
  • Többféle asszociáció – Néhány (betűvel jelölt) fogalomhoz különböző (számmal jelölt) állítás/kérdés van megadva. Meg kell adnod, hogy melyik állítás melyik fogalomhoz tartozik. Előfordul(hat) olyan, hogy egy állításhoz több fogalom is tartozik, de olyan is, hogy egyik fogalom sem.
    
  • Struktúra-funkció – Egy ábrának a különböző részeit egy-egy betű jelöli. A feladatban rövid állítások szerepelnek, amelyek az ábra egyes részeire vonatkoznak, el kell döntened, hogy melyik állítás melyik ábrarészletre vonatkozik.
    
  • Ábraelemzés – Egy ábrával kapcsolatos feladatot (szöveges/táblázatos) kell megoldanod
    
  • Illesztés – Párosítás, besorolás – két halmaz közti kapcsolat
    
 • Feleletalkotó feladatok
  • Rövid válasz
  • Számítási feladat
  • Ábrakészítés vagy kiegészítés
  • Esszé (CSAK EMELT SZINTŰ VIZSGÁN VAN)

Egy-egy feladat különböző részfeladatokból áll. A feladattípusok különböző “kombinációkban” is előfordul(hat)nak. A készítők törekednek arra, hogy minél több típus bekerüljön.

A feladatok száma változó, kb. 8-10 feladat. A feladatok sikeres megoldásához nem csak lexikális tudásra, hanem az ismeretek értő és alkalmazó jellegére is szükséged lesz. A vizsgán használhatsz számológépet. A maximálisan megszerezhető vizsgapontszám: 100 pont. A rendelkezésre álló időt, és a feladatok sorrendjét egyénileg oszthatod be. Az értékelés központi javítási-értékelési útmutató alapján történik.

Emelt kémia érettségi online tanfolyam

Nézd meg és próbáld ki INGYENESEN a weboldal emelt kémia érettségi online felkészítő tanfolyamát!

Különbségek a középszintű és az emelt szintű vizsga között:

Középszint: 150 perc

Emelt szint: 240 perc

Középszint: A vizsgahelyszín szaktanára által

Emelt szint: Központilag

Középszint: nincs

Emelt szint: van

Középszint: A vizsgakövetelmények 2. oszlopa

Emelt szint: A vizsgakövetelmények 2. ÉS 3. oszlopa

Középszint: Alapvető kompetenciák (pl. induktív és deduktív következtetés; analógiás, valószínűségi, korrelatív és etikai gondolkodás; biológiai tények, elvek, jelenségek ismerete, felismerése, alkalmazása; érvelési képesség; döntéshozatal; stb.)

Emelt szint: Alapvető kompetenciák ÉS: a tudományos gondolkodás, megismerés műveleteinek ismerete, alkalmazása; összetett gondolkodási képességek; jelenségek közti kapcsolatok felismerésének képessége; adatok értelmezése, átalakítása; a tudományos gondolkodás műveleteinek tudatos alkalmazása; bizonyítékok azonosítása, következtetések levonása, döntéshozatal stb.

(Forrás: Oktatási Hivatal)

Mintafeladatsorok:

Mintaként az összes korábbi érettségi feladatsort megtalálod a Feladatlapok menüpont alatt!

 • Regisztráció
vagy
Elfelejtetted a jelszavad? Add meg az e-mail címed, és kapsz egy linket egy új jelszó létrehozásához e-mailben.
Adataidat nem osztjuk meg senkivel.
Scroll to Top