bejutás orvosi egyetem

Bejutás az orvosi egyetemre – Felvételi követelmények, pontszámítás, tanácsok

Kíváncsi vagy, hogyan működik a felsőoktatási felvételi rendszer? Ebből a cikkből megtudhatod miként lehet bejutni azokra a képzésekre, ahol emelt szintű biológia és emelt szintű kémia (vagy fizika) érettségi a felvételi követelmény, vagyis a gyógyszerészi, állatorvosi, fogorvosi, és az általános orvosi egyetemekre. Nem csak az általános információkat, hanem konkrét tervet és tippeket is kapni fogsz a bejutáshoz!

FIGYELEM! Az ebben a cikkben leírtak a 2023-ban felvételizőkre még érvényesek, a 2024-ben felvételizők esetén azonban már néhány változás lesz a leírtakhoz képest! Hamarosan frissül a cikk a részletekkel!

Mely egyetemek indítanak orvostudományi szakokat?

Általános orvosi (ÁOK), fogorvosi (FOK) és gyógyszerész (GYTK) szakokat indít:

 • Semmelweis Egyetem (SE, Budapest)
 • Debreceni Egyetem (DE)
 • Pécsi Tudományegyetem (PTE)
 • Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

Állatorvosi képzést az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE, Budapest) indít.

Ezen szakok bármelyikének elvégzése után foglalkozásdoktori címet kapsz a neved elé!

Állatorvosi képzésre tehát csak egy helyen van lehetőség Magyarországon. Mi a helyzet azonban a többi szakkal, melyik egyetem a legjobb?

A Topuniversities 2020-as rangsorában orvostudományi kategóriában mind a 4 egyetem a legjobb 400 között van a világon. A 4 közül az SE vezet a 201-250. hellyel, a DE és az SZTE egyaránt 301-350. helyen állnak, a PTE a 351-400. helyen rangsorolt.

Emelt kémia érettségi online tanfolyam

Nézd meg és próbáld ki INGYENESEN a weboldal emelt kémia érettségi online felkészítő tanfolyamát!

Egy másik rangsorban, a THE rangsorában orvostudományok-élettudományok kategóriában szintén az SE vezet, a világ legjobb 301-400. közötti helyezéssel. Ebben a rangsorban Pécs a második (401-500. hely), Debrecen és Szeged itt is egy „kalapba” került (501-600. hely) a 2020-as rangsorolásban. Nem meglepő módon mindkét rangsorban az Oxford, a Harvard és Cambridge osztozik a dobogón világszinten.

Orvostudományi egyetemek rangsora Magyarországon a THE 2020-as listáján
Orvostudományi egyetemek rangsora Magyarországon a THE 2020-as listáján
(Kattints a képre nagyításhoz!)

Mindkét rangsorban tehát a Semmelweis vezet Magyarországon. Mit jelent ez, a többi egyetem elvégzésével rosszabb orvos lesz belőled? Valóban van egy kis előnye a SE-nek, ezek a rangsorolások azonban az oktatás minőségén túlmenően egyéb tényezőket is figyelembe vesznek, pl. a nemzetközi kapcsolatokat, a publikációk számát, a kutatásokat, ipari jövedelmet stb. Az SE-n hallgatók minimális előnyét pl. szorgalommal könnyen felül lehet múlni a többi egyetemen is.

A felvételi pontszámítás

Tekintsük át – speciálisan az orvostudományi szakokra vonatkozóan -, hogy hogyan működik a felvételi rendszer, hány pont szerezhető, hogyan tevődnek ezek össze. A hivatalos tájékoztatókban elérhető megfogalmazások néha kissé nehézkessé teszik az értelmezést, ezért bizonyos esetekben itt sajátos elnevezéseket használunk.

Az érettségi-felvételi eljárás során maximálisan 500 pont szerezhető.

Ebből az 500 pontból max. 100 pont úgynevezett többletpont lehet. Neked ezzel kell a legkevésbé foglalkozni, ugyanis egy emelt szintű érettségi 50 többletpontot ér. Mivel neked kötelezően 2 emelt érettségid lesz, így (amennyiben minimum 45%-ot elérsz mindkettőn) automatikusan megszerzed a maximális 100 többletpontot. Egyébként lehetne még nyelvvizsgáért, sporteredményekért, hátrányos helyzetért, tanulmányi versenyeken elért eredményekért kapni.

A maradék 400 pont további két részre oszlik:

 • max. 200 pont szerzett pont (hivatalos megfogalmazásban érettségi pont),
 • max. 200 pont tanulmányi pont (szokás hozott pontoknak is nevezni)

A szerzett pontokat az adott képzési területen előírt két érettségi vizsgatárgy vizsgaeredményeinek (egész számra kerekített) százalékos teljesítménye adja, maximálisan 100-100 pont arányban. Számodra ez az emelt biológia és az emelt kémia (vagy fizika) érettségi eredményét jelenti (a legtöbb szakon több mint két tárgyat fogadnak el, és mindig a két legjobb kombináció számít, de az orvosira jelentkezők esetében ennek a vizsgálgatása rendkívül ritkán válik szükségessé).

Példa: 95%-os emelt biológia és 90%-os emelt kémia érettségi eredményekkel 95 + 90 = 185 pont.

A tanulmányi pontokat a középiskolai tanulmányaid, illetve az annak lezárását jelképező érettségi bizonyítványod alapján számolják. Vagyis további két részre oszlik:

 • max. 100 pont középiskolai eredmények alapján
 • max. 100 pont érettségi bizonyítvány alapján

A középiskolai eredményeket 5 tantárgynak: magyar nyelv és irodalom (a kettő átlaga kerekítés nélkül), matematika, történelem, egy idegen nyelv, és egy természettudományos tárgy (biológia, kémia, fizika, földrajz) utolsó két tanév végi érdemjegyiből számolják: összeadják a számokat és megszorozzák az eredményt kettővel.

Az utolsó két tanévet úgy kell érteni, hogy az az utolsó két év, amikor tanultad az adott tárgyat (nem feltétlenül minden tantárgy esetében ugyan az).

A természettudományos tárgy esetében lehet úgy is választani, hogy két, legalább 1 évig tanult tárgy utolsó év végi eredményét adjuk meg. Értelemszerűen mindig úgy kell választani, amelyikkel a legjobb eredmény jön ki. Néhány konkrét példát ezzel kapcsolatban itt találsz.

Példa: nyelvtan és irodalom utolsó előtti évben mindkettő 5-ös (átlaguk 5); a nyelvtan utolsó évben 4-es a magyar 5-ös (átlaguk 4,5), matek mindkétszer 4-es, töri és angol mindkétszer 5-ös, és a földrajz az utolsó két évben mindkétszer szintén 5-ös, így ezt választjuk a természettudományos tárgynak az utolsó két évvel. Ekkor ((5+4+5+5+5)+(4,5+4+5+5+5))×2 = 95 pontot kapsz.

Az érettségi bizonyítvánnyal szerezhető pontokat a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv), illetve egy szabadon választott érettségi vizsga százalékos eredményeinek átlaga adja (egész számra kerekítve). Ha több szabadon választott érettségi is van, akkor a legjobb eredményűvel számítják automatikusan – ez a kérdés nálad biztosan felmerül majd, hiszen minimum 6 érettségid lesz.

Példa 1: közép matek: 85%, közép magyar 87%, közép történelem 82%, közép angol 84%, emelt biológia 84%, emelt kémia 85%. A választhatók közül a kémia jobb, mint a biosz, így azzal számolunk: (85+87+82+84+85)÷5 = 84,6 ≈ 85 pont.

Példa 2: közép matek: 85%, közép magyar 87%, közép történelem 82%, közép angol 84%, emelt biológia 84%, emelt kémia 85%, közép ének-zene 98%. A választhatók közül az ének-zene tantárgy a legjobb eredményű, így azzal számolunk: (85+87+82+84+98)÷5 = 87,2 ≈ 87 pont.

Példa 3: közép matek: 85%, közép magyar 87%, közép történelem 82%, közép angol 84%, emelt biológia 84%, emelt kémia 85%, közép kémia 98%. A választhatók közül a közép szintű kémia a legjobb eredményű (jobb, mint az emelt szintű), így azzal számolunk: (85+87+82+84+98)÷5 = 87,2 ≈ 87 pont.

Amennyiben egy tantárgyból közép- és emelt szintű érettségi is van (mint az utolsó példában kémiából), úgy a magasabb pontszámút érdemes az érettségi bizonyítványba bejegyeztetni, a másikat pedig az érettségi bizonyítvány egy mellékleteként kiadott úgynevezett tanúsítványba.

A középiskolai tanulmányok után letett érettségi vizsgákról már csak tanúsítvány készülhet, ám ezek alapján tanulmányi pont már nem számolható (szerzett pont azonban természetesen igen), csak azon vizsgák eredményei alapján, amelyeket még a középiskolai tanulmányok alatt tettünk le.

Összefoglalva:

Felvételi összpontszám

 • Tanulmányi pontok
  • Középiskolai eredmények – 5 tantárgy: magyar nyelv és irodalom (átlag), matematika, történelem, idegen nyelv, természettudományos tárgy utolsó két tanult év végi eredmény érdemjegyeinek összege szorozva kettővel (max. 100 pont)
  • Érettségi bizonyítvány – 5 tantárgy: magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv, szabadon választott tárgy (legjobb eredményű) érettségi eredményeinek átlaga egész számra kerekítve (max. 100 pont)
 • Szerzett pontok – emelt biológia és emelt kémia (vagy fizika) érettségi vizsgák százalékos eredménye (max. 2×100 pont)
 • Többletpontok – biológia és kémia (vagy fizika) érettségik emelt szinten történő teljesítése (2×50 pont = max.)

A felvételi összpontszámot tehát a három részpontszám összege adja. Van azonban egy másik (sokkal kevésbé kacifántos) lehetőség is a felvételi pontok számítására: a szerzett pontokat megszorozzuk kettővel, és hozzáadjuk a többletpontokat. Ezt a módszert szokás pontduplázásnak nevezni, és természetesen ezzel is maximum 500 pont szerezhető.

A pontduplázás számítási módjából látszik, hogy ilyenkor a középiskolai érdemjegyek, és az egyéb érettségi tárgyak eredményei egyáltalán nem számítanak, kizárólag a két előírt tárgyad érettségi eredményei:

Azt, hogy melyik módszerrel számolják majd a pontjaidat, azt nem te választod ki, hanem kiszámolják mindkét módon, és amelyikkel több pontod van, az alapján kapod az összpontszámod.

Példa: tanulmányi pontok: 165, szerzett pontok: 160, többletpontok: 100. Hagyományos számítással: 165 + 160 + 100 = 425 pont, pontduplázással 160×2 + 100 = 420 pont. A hagyományos számítási móddal van több pont, így 425 pont a felvételi összpontszám.

A felvi.hu pontszámító kalkulátora nagyon jól használható, próbálgathatod vele, hogy milyen esetben hány pontod lenne.

Felvételi ponthatárok kialakulása egy adott szakon

Nyilván való, hogy nem kezdhet orvostudományi képzésbe (de másmilyenbe sem) mindenki, aki csak szeretne. Ennek az egyik fő oka az, hogy az egyetemek kapacitása korlátozott. Az előadó termek és tantermek száma illetve mérete, az oktatók száma, a rendelkezésre álló állami források és ehhez hasonló limitáló tényezők behatárolják azt, hogy hány hallgató vehető fel az adott évfolyamra. Ezek alapján minden évben meghatároznak egy keretszámot.

Továbbá több más szakhoz hasonlóan, az orvostudományi képzéseken is előírnak minden évben egy úgynevezett minimumpontszámot, amely alatt akkor sem kerülhet be valaki, ha a keretszám alapján egyébként beférne. Ez átlagosan 380-400 pont körül szokott lenni orvosi képzéseken. Erre azért is van szükség, hogy előszűrjék a tanulók kompetenciáit, és ne juthassanak be olyanok, akik várhatóan nem lennének képesek elvégezni az adott képzést. Továbbá újabban rendszerszintű törekvés az is, hogy kevesebb diák tanuljon tovább.

Az orvostudományi képzések esetén azonban sem a keretszám, sem a minimumpontszám nem mérvadó. Ezekre a képzésekre ugyanis a keretszámoknál jellemzően 6-7-szer több ember adja be a jelentkezését. Ezt nevezzük túljelentkezésnek.

Túljelentkezés esetén pedig a jelentkezőket rangsorba állítják a felvételi összpontszámuk alapján. Ha az adott képzésen pl. 200 fő a keretszám, akkor a rangsorban a 200. jelentkező felvételi összpontszáma lesz az adott egyetem adott képzésén (és adott finanszírozási formában) a felvételi ponthatár. Ez a szám mindig meghaladja az előírt minimumpontszámot.

Hány pont szükséges az orvostudományi képzésekre való bejutáshoz?

Ebben a kérdésben szigorúan az államilag támogatott helyek ponthatáraira fókuszálunk, tekintve, hogy ezen képzések a legdrágábbak Magyarországon: félévenkénti költségük – átlagosan – 1 millió forint felett van, amely valljuk be, szinte bármely magyar család számára óriási terhet jelentene, így általában nem is vállalják ezt be.

Arról nem is beszélve, hogy az általános orvosi a leghosszabb egyetemi képzés, a maga 6 évével (félév csúszás nélkül!) összesen több mint 16 millió forintot emésztene fel. Érdekesség egyébként, hogy gyakran az önköltséges forma esetén a bejutási pontszám magasabb, mint az államilag támogatotté ezen szakok esetében.

Ahhoz, hogy nagyjából képet kapj arról, hány pont lesz majd szükséges, a korábbi évek ponthatárai alapján érdemes elindulni. A jelenlegi érettségi-felvételi követelmények mellett az elmúlt évekre visszanyúlóan (2013-ig, ekkortól vált kötelezővé a két emelt szintű érettségi) az alábbi ponthatárok születtek:

Állatorvosi:

 • 2021: 437
 • 2020: 431
 • 2019: 435
 • 2018: 437
 • 2017: 431
 • 2016: 426
 • 2015: 413
 • 2014: 418
 • 2013: 415
 • Átlag: 427

Általános orvosi:

ÉvSEDESZTEPTEÁtlag
2021.437405414410417
2020.425399402402407
2019.442426428422430
2018.441423427418427
2017.436418420416423
2016.441425426420428
2015.435409413403415
2014.432407407401412
2013.423395383383396
Átlag436413415409417

Fogorvosi:

ÉvSEDESZTEPTEÁtlag
2021.426412405408413
2020.426405402413412
2019.434425427421427
2018.434420423418424
2017.431417425415422
2016.437420424418425
2015.429411419404416
2014.424400411400409
2013.422395408395405
Átlag430420413410417

Gyógyszerész:

ÉvSEDESZTEPTEÁtlag
2021.380380382380381
2020.380380380382381
2019.398397389385392
2018.392385385385387
2017.405399385385394
2016.403401385386394
2015.385385385385385
2014.381391360327365
2013.371369312323344
Átlag391390372368380

Képzési területenként ábrázolva az elmúlt évek átlagait – kiegészítve néhány eddig fel nem tüntetett korábbi év (2012-2010) átlagaival – látványos következtetéseket lehet levonni:

 1. Jól látszik, hogy a gyógyszerészeti szakhoz volt mindig is a 4 szak közül a legkevesebb pontszámra szükség a bejutáshoz, az állatorvosihoz pedig – általában – a legtöbbre.
   
 2. A 2020-as év gyönyörűen rávilágított arra, hogy mennyire fontos szerepe van a szóbeli vizsgáknak. A szóbeli általában (mind a biológia, mind a kémia esetén) felfelé húzza az érettségi eredményét a diákoknál. 2020 tavaszán a szóbeli vizsgák azonban elmaradtak a koronavírus miatt, így összességében alacsonyabb százalékos eredmények születtek, melynek következtében az előző évek növekedő tendenciájával ellentétben zuhantak a ponthatárok. A helyzet 2021-ben is hasonló volt, és az állatorvosit leszámítva a ponthatárok továbbra sem „tértek magukhoz” (főleg, ha azt is nézzük, hogy ebbe az évbe erősen beletorzított a korábbiaknál lényegesen több októberben (2020) szerzett érettségi, amikor azonban ismét volt szóbeli, így jobb eredmények születhettek).
   
 3. Szépen látszik továbbá, ahogy 2013-ban bevezették, hogy mindkét felvételi tárgyat kötelező emelt szinten teljesíteni: abban az évben szintén mindegyik szakon zuhant egyet a ponthatár a megnehezedett követelmények miatt (a korábbi években csak 1 emelt volt kötelező).
   
 4. Látszik azonban az is, hogy azóta konstans növekedésnek indultak a ponthatárok, és az utóbbi években már a 2013 előtti pontszámok felett járunk (kivévétel a gyógyszerészet és természetesen a 2020-as és 2021-es év). Pedig a magas pontszám most sokkal nehezebb, mint akkor volt, és nem is az emelt érettségik válnak egyre könnyebbé. Ez a tendencia a felvételizők közötti egyre élesebb versengés eredménye!
Az egyre nehezedő emelt érettségik ellenére egyre magasabbak a ponthatárok
(Kattints a képre nagyításhoz!)

A ponthatárokra ránézve elmondhatjuk, hogy bár ezekre a szakokra a legnehezebbek a felvételi követelmények, ennek ellenére igen magas ponthatárok születnek évről évre. Ez azt jelenti, hogy orvostudományi karok valamelyikére kizárólag a legjobbak juthatnak be!

Várható-e jelentős változás a jövőben a pontszámokban?

2020-tól némileg változtak az érettségi-felvételi eljárás jogszabályai, követelményei: már mindenki számára kötelező legalább egy emelt szintű érettségi letétele, ha szeretne továbbtanulni. Azonban – a korábbi tervekkel ellentétben – már az első, mindenki számára kötelező emelt érettségiért is jár az 50 többletpont.

Az orvostudományi képzésekre azonban már évek óta különleges követelmények vonatkoznak: 2 kötelező emelt szintű érettségi, amelyekből egyik sem kötelező érettségi tantárgy. Így az ilyen képzésekre jelentkezők „automatikusan” maximális többlet pontot szereznek a két emelt szintű érettségivel (amennyiben legalább 45%-ra sikerülnek). Ezért sem nyelvvizsga/sporteredmény/hátrányos helyzet stb. miatt nem jár egyéb többletpont számukra.

Ez bizonyos szempontból pozitív, hiszen így nem fordulhat elő az, hogy pl. aki nagyon jó nyelvekből, és több nyelvvizsgája is van, ellenben az orvosi szempontjából sokkal fontosabb biológia és kémia tudása/eredményei picit gyengébbek, az „kiütne” a versenyből egy biológiából és kémiából több pontot szerző, ám csak egyetlen (vagy 0) nyelvvizsgával rendelkező jelentkezőt.

Másrészről hátránya is van, hiszen így továbbra is marad a versengés a jelenlegi körülmények közt. Vagyis, ha az elmúlt évek tendenciái folytatódnak, akkor akár tovább is nőhetnek a ponthatárok, így egyre jobb és jobb emelt biológia és kémia (vagy fizika) érettségi eredményre lesz szükség az orvosira való bejutáshoz.

Így jelentős ponthatár változást a 2020-tól bevezetett módosítások nem fognak okozni.

Csak különleges események, pl. egy szokatlanul könnyű, vagy szokatlanul nehéz emelt biológia/kémia érettségi esetén, 2020-hoz hasonlóan szóbeli vizsgák elmaradása esetén, vagy újabb jogszabály módosítások esetén lehetséges a ponthatárok jelentős változása.

Az aktuális felvételi tájékoztatót itt érheted el.

Kémiát vagy fizikát válassz a biológia mellé?

Ezt a kérdést könnyen el lehetne intézni annyival, hogy amelyik tantárgyból jobb vagy, azonban más szempontokat is érdemes figyelembe venni!

Néhány ember azon a véleményen van, hogy az egyetemre mindegy hogyan, csak jussunk be valahogy, utána pedig majd lesz valami. Ez a gondolkodás – főleg az orvosi karok esetén – nem biztos, hogy a legmegfelelőbb.

Javasolt már középiskolai tanulmányaid alatt úgy készülni, hogy lehetőleg minél jobban meg is tudd majd állni a helyed, ha bekerülsz a kívánt egyetemre.

Ez azért fontos, mert valójában sokkal-sokkal nehezebb az egyetemen bent maradni, mint bekerülni oda! Most még az érettségi tűnik a legnehezebb akadálynak, azonban hamar rá fogsz jönni ha bejutsz, hogy az orvosin minden egyes félév felér egy komplett érettségi procedúrával!

Továbbá azért is lényeges ezt figyelembe venni, mert az, hogy valaki bejut államilag támogatott képzésre, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ott is marad. Fontos tudni, hogy gyenge tanulmányi eredmények esetén átsorolhatnak önköltséges képzésre, ami elég drága mulatság az orvosin!

Amennyiben ezt nem vállalod, hanem inkább ott hagyod az egyetemet, akkor a hallgatói szerződés értelmében az elvégzett féléveid költségének 50%-át vissza kell fizetned (kivéve, ha max. 2 félév után döntesz így), amely több millió forintos tételt jelent orvosin! A megkezdett félévek számával pedig csökken az összesen felhasználható államilag támogatott féléveid száma, ha átiratkoznál egy másik szakra!

Az átsorolásról, illetve az 50%-os visszafizetési kötelezettségekről pl. itt és itt olvashatsz kicsivel bővebben.

Érdemes tehát olyan stratégiát választani, hogy minél jobban megalapozd a tudásod a későbbi tanulmányaid megkönnyítése érdekében. Ez pedig egyértelműen a kémia érettségi választásával lehetséges!

Az Állatorvosi Egyetemen ez tulajdonképpen nem is kérdés, hiszen az emelt szintű biológia érettségi mellé már hosszú ideje csak az emelt szintű kémia érettségit fogadják el, a fizika itt nem is játszik – nem véletlenül. A fizika érettségi lehetősége ezért is volt zárójelben eddig a cikkben.

Gyógyszerészeti karokon elfogadják a fizikát is a biológia mellé, azonban teljesen egyértelműen a kémia tudás sokkal fontosabb egy gyógyszerészhallgató számára.

Általános orvosi és fogorvosi karokon nem ennyire nagy a kémia előnye, de még ezeken a szakokon is bőven a kémia tudás a fontosabb. Így itt is a kémia érettségi választása, illetve az arra való felkészülés és tanulás a célravezetőbb.

Nem lenne meglepő, ha a jövőben a gyógyszerészi, általános- és fogorvosi képzések is követnék az állatorvosi példáját, és csak a biológia-kémia párosítást fogadnák el.

Kémia
Érdemes (állatorvosin kötelező) a kémia érettségit választani

Stratégia a bejutáshoz

Az emelt biológia és kémia érettségik nehezek, a túljelentkezés óriási, a ponthatárok magasak. Mit kell akkor tenni ahhoz, hogy bejuss a kívánt képzésre?

A válaszhoz az alábbiakban először azt feltételezzük, hogy még középiskolás vagy, és nem szeretnél a középiskolai tanulmányok után évet halasztani/csúszni a felvétellel. Utána pedig megnézzük azt is, hogy mik a lehetőségeid akkor, ha már esetleg korábban érettségiztél.

Ha még középiskolás vagy:

Mivel orvosi képzésekre kifejezetten nehéz bejutni, ezért különösen fontos, hogy olyan stratégiát dolgozz ki, amellyel a lehetőségekhez mérten maximalizálod az esélyeid a felvételre! Az alábbiakban a jogszabályok adta lehetőségek közül minden praktikát ismertetünk, amit csak be lehet vetni a minél jobb esélymaximalizálás érdekében.

A felvételre való esélyeid maximalizálásának az első, és egyik legfontosabb eleme az, hogy minél hamarabb el kell dönteni, ha orvosi képzésen szeretnél továbbtanulni!

A felvételi összpontszámot tekintve a számolás sokkal egyszerűbb pontduplázás esetén. Továbbá első ránézésre úgy tűnhet, hogy nem csak a számítási mód sokkal egyszerűbb, de így sokkal könnyebb lehet bejutni is az egyetemre, hiszen elegendő egész középiskolai tanulmányaid alatt kizárólag kettő tantárgyat komolyan venni (amelyekből a szerzett pontokat számolják, vagyis a biológiát és a kémiát). Így a figyelmed nem oszlik meg annyira, és több időd/energiád van az igazán fontos tárgyakra koncentrálni, ezáltal jobbak az esélyeid kiemelkedő eredményt elérni.

Az elképzelés valóban nem rossz, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy sokkal több esetben jutnak be a diákok a „sima” pontszámítási módszerrel. Ez az orvostudományi szakok esetében különösen igaz, hiszen itt két emelt szintű érettségiből is kiemelkedően jó eredményt kell elérni, hogy pontduplázással bejuss, ami azért nem olyan egyszerű.

Érettségi előtt állva akár hihetetlennek is tűnhet, azonban az igazság az, hogy a kötelező középszintű érettségikből nem annyira nehéz magas pontszámot elérni, és rendszeres tanulással a középiskolában is jó jegyeket szerezhetsz. Ezeket már jó előre, a középiskolai tanulmányok alatt figyelembe véve sokkal könnyeben szerezhetsz magas pontszámot a hagyományos számítási módszerrel!

Kizárólag pontduplázásra hajtani, és teljesen elhanyagolni a többi, kötelező tantárgyat azért sem előnyös, mert elég 1-2 olyan feladat a két emelt érettségin, amelyek pont rosszabbul mennek neked, és máris nincs meg a pontszámod pontduplázással. És mivel a többi tárgyat elhanyagoltad, nincs ott „mentő” lehetőségként a sima számítási módszerrel való bejutás sem.

Vagyis a legjobb stratégia az, ha mindkét számítási módszerre optimalizálod az esélyeidet!

Meg kell próbálni a pontduplázással való bejutást, vagyis minél jobb emelt biosz és kémia érettségit tenni, azonban rá kell hajtani a tanulásra a többi tantárgyból is, hogy a „hagyományos” számítási móddal is jó esélyed legyen.

Ez már csak azért sem mellékes, mert egy orvosnak/gyógyszerésznek illik a szakmáján túlmenően egy magas szintű általános műveltséggel is rendelkeznie.

Egy fontos változás 2020-tól

A 2020-tól bevezetésre kerülő változások a felvételi követelmények és a pontszámítás tekintetében a gyakorlatban nem érinti az orvosi szakokra jelentkezőket. Van azonban egy olyan változás, amely az orvosi képzést tervezőket nagyon is érinti, amennyiben még nem fejezték be a középiskolai tanulmányaikat.

Mégpedig az, hogy – ismét – lehet úgynevezett előrehozott érettségit tenni olyan tantárgyakból, amelyekből a tanulmányaid előbb befejeződnek mint az utolsó tanév. Ez szinte minden diák esetében igaz a biológia és a kémia közül legalább az egyik esetében (legszerencsésebb, ha mindkettő esetében).

Mit jelent az előrehozott érettségi? Azt, hogy ha pl. biológiából és/vagy kémiából 10. osztályban befejeződnek a tanulmányaid, akkor nem kell az érettségi letételével az utolsó tanév végét megvárni ezen tárgyakból. Ez azért különösen előnyös lehetőség, mert így két igen nehéz vizsgát letudhatsz korábban, és az utolsó tanév végén több időd és energiád marad tanulni a 4 kötelező tantárgyra.

Illetve az emelt biológia és/vagy emelt kémia érettségi felkészülésére is több időt tudsz fordítani, hiszen előrehozott érettségi esetén pedig a kötelező tantárgyakra nem kell még készülni. Összességében minden tantárgyból növeled az esélyeid egy jobb pontszámra, ha előrehozott érettségi(ke)t teszel!

Az előrehozott érettségi lehetősége akkora előnyt jelent, hogy hatalmas hiba lenne nem élni vele!

Előrehozott érettségit legkorábban 4 osztályos középiskola esetén 10. év végén, 5 osztályos esetén 11. év végén lehet tenni, ha az adott tárgyból már befejeződtek a tanulmányaid. Érettségi vizsgaidőszak egy tanévben kétszer van. Ez azt jelenti, hogy 3 vagy 4 olyan érettségi vizsgaidőszak van, amikor lehetőséged van előrehozott érettségire. Melyiket válaszd?

Az egyszerűség kedvéért tekintsünk egy általános tantervű, 4 osztályos gimnáziumi képzést. Leggyakrabban 10. évfolyam végén mind biológiából, mind kémiából lezárulnak a tanulmányok. 11. évfolyam október-novemberi vizsgaidőszakában még nem javasolt az előrehozott emelt kémia és biológia érettségi letétele.

Sok esetben ekkora még nem is minden diákban születik meg a gondolat, hogy milyen pályán szeretne tovább tanulni. Továbbá a 10. évfolyam utáni nyáron már „gőzerővel” kellene készülni, ha 11. évfolyam októberében érettségizni szeretnél.

Ezt a nyarat érdemes még inkább pihenéssel és kikapcsolódással tölteni, mert utána viszont már tényleg el kell kezdeni a rendszeres, tudatos készülést! És onnantól kezdve egészen 12. év végéig nem is áll meg a „nagy menet”.

Továbbá több idő is jut a felkészülésre, ha 1 évvel a tanulmányok befejezése után mész érettségizni.

Vagyis az első ajánlott vizsgaidőszak előrehozott érettségi letételére a 11. évfolyam május-júniusi vizsgaidőszaka. Azonban megfontolandó, hogy ekkor még biológiából és kémiából nem emelt szinten, hanem középszinten érettségizz!

Ez furcsának tűnhet elsőre, hiszen mindkét tárgyból kötelező az emelt szint orvosira. Ez azonban még nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy középszinten is érettségizz ezen tárgyakból!

Középszintű érettségiket követően pedig 12. évfolyam október-novemberi időszakában leteheted előrehozottan mindkét tárgyból a kötelező emelt szintű érettségit is. Ilyen esetben a jogszabály szerint már úgynevezett szintemelő érettségi vizsgát teszel, de ez a lényegen nem változtat: nem az utolsó év végén (az ún. rendes érettségi időszakban) vizsgázol ezekből a többi tantárggyal együtt. És a legújabb jogszabályok szerint erre abszolút lehetőséged is van, ráadásul költségmentesen!

Mi értelme van ennek?

Két szempontból is előnyösebb először mind biológiából, mind kémiából középszinten elmenni érettségizni.

Az első (kevésbé lényeges) szempont, hogy így jó esélyed van több pontot szerezni a felvételin. Az érettségi bizonyítvánnyal szerezhető pontok esetén ugyanis az 5. tantárgy bármi lehet! Akár 18 választható tantárgyból is tehetsz érettségit a középiskolában, akár közép, akár emelt (vagy mindkettő) szinten, nem számít! Az összes lehetőség közül a legjobb eredménye alapján kapod az érettségi bizonyítványodra a pontokat!

Az pedig egyértelmű, hogy egy középszintű érettségi könnyebb, mint egy emelt szintű. Így ugyanazzal a tudással várhatóan több pontot lehet elérni, ha valaki középszinten megy, mintha emelt szinten menne.

Vagyis ha a középszintű biológia és kémia előrehozott vizsgáidra alaposan felkészülsz, akkor elég jó esélyed van egy kiemelkedően jó eredményt elérni legalább az egyikkel. Sokkal jobb, mint bármelyikből az emelt szintű vizsgával.

A felvételi összpontszám tekintetében ezzel azonban nem lehet „megváltani a világot”. Ki lehet számolni, hogy minden +5% után, amennyivel jobban sikerül a legjobb választható érettségi (pl. a közép biológia), mint a második legjobb választható (pl. emelt biológia), annyiszor 1 ponttal érhetsz el az összpontszám tekintetében jobb eredményt.

Például ha az emelt biológia érettségid 83%-os lesz (2. legjobb), a közép biológiád (legjobb) pedig 98%-ra sikerül, a 4 kötelező pl. 85% egyformán úgy az összpontszámod (sima számítási móddal) 3 ponttal lesz több. Vagyis 15%-al jobb eredmény 3 ponttal többet ért.

Alakulhat úgy is, hogy a legelső így szerzett +1 összpontszámot már egy egyetlen %-kal jobb közép érettségivel is megszerzed (de ez csak az első pont esetében igaz, utána már csak minden +5% után lesz 1-el több az összpontszám)

Például a 4 kötelező vizsga 85%-os, az emelt biológia 82% (legjobb), akkor az érettségi bizonyítványra 84,4-et kerekítve 84 pontot kapsz. Azonban ha elmentél biológiából közép szinten is korábban, és ott 83%-ot értél el, akkor 84,6-ot kerekítve már 85 pont illet meg.

Vagyis csak egyetlen százalékkal lett jobb a közép, de ez egy teljes ponttal többet ér az összpontszámban! 1-nél több összpontszámért viszont már pontonként 5%-kal kell jobb eredmény, tehát 86 ponthoz már 6%-kal jobb, vagyis 88%-os közép biosz kell.

Tulajdonképpen ebből a szempontból az is előnyös, ha valamiért valamilyen teljesen más tárgyból nagyon jó lennél, például ének-zenéből, vagy rajzból vagy bármiből. Ha egy ilyen tárgyból könnyedén 100% közeli közép szintű érettségire lennél képes, akkor érdemes előrehozottan megpróbálkozni vele.

Láthatod, hogy jelentősen több pontot nem lehet így szerezni. Azonban akár 1-2 ponton is múlhat a felvétel, így ezt az előnyt sem szabad figyelmen kívül hagyni!

Sokkal fontosabb ennél azonban az, hogy

egy középszintű előrehozott érettségi letétele hatalmas segítséget és tapasztalatot jelenthet. Nem lehet ennél jobb gyakorlást elképzelni az emelt szintű érettségire való felkészüléshez!

Egyrészt maga a tudat, hogy érettségi vizsgád lesz arra fog sarkallni, hogy minél hamarabb komolyan vedd a tanulást. Ha már a középszintre úgy készülsz, mintha az emeltre készülnél, akkor nagyon jó esélyed van, hogy kiemelkedő eredményt érj el. Onnantól pedig jó úton fogsz járni, hogy az emelt szintű vizsgák is jól sikerüljenek!

Másrészt az érettségi egy nagy misztikumnak tűnik addig, amíg nem veszel részt egy-két vizsgán. Az, hogy az emelt szintű érettségikre már úgy fogsz menni, hogy előtte már átmentél két vizsga procedúrán is, az hatalmasat lendít majd a komfortérzeteden mind a felkészülés, mind a vizsga során.

Sokkal könnyebb úgy készülni, hogy már pontosan tudod, hogyan zajlik egy ilyen. A tanulásra is jobban tudsz majd koncentrálni, ha nem azon gondolkozol, hogy vajon hogy lesz, mint lesz? Különösen a vizsgák szóbeli részén lesz hatalmas megkönnyebbülés, hogy már ismerős lesz a procedúra.

Továbbá már egy vizsga tapasztalattal a zsebedben annak is kisebb az esélye, hogy a szokásos hibákat elkövesd az érettségin.

Összességében elmondható, hogy egy közép biosz és egy közép kémia érettségivel az emelt szintű vizsgák előtt tulajdonképpen csak nyerhetsz, veszíteni való egyáltalán nincs. Tapasztalatot szerzel, és jó eséllyel lesz több pontod a végelszámolásnál is.

Természetesen ha ezt a cikket most úgy olvasod először, hogy már csak 1 vizsgaidőszak van (12. vagy 13. év október-novemberi időszak) a rendes érettségi vizsgáid előtt , akkor már csak az emelt szintű előrehozott vizsgákon érdemes gondolkodni!

Ha esetleg már egy előrehozottra sincs lehetőséged, vagy olyan tagozatos osztályba jársz, ahol még utolsó évben is van biológia is és kémia is, akkor sajnos nincs lehetőséged előrehozott érettségit tenni.

Egy mérlegelendő döntés

Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért ne emelt érettségikkel próbálkozz többször is a rendes vizsgaidőszakod előtt? Hiszen egy jobban sikerült második emelt mondjuk bioszból nem csak a tanulmányi, de a szerzett pontokat is növelné, és így az összpontszámra is sokkal nagyobb hatása lenne.

Erre az a válasz, hogy sajnos nincs rá lehetőséged. Ha valamelyik vizsgaidőszakban sikeres (tehát nem elégtelen) előrehozott érettségit teszel egy tantárgyból, akkor abból a tárgyból adott szinten már nem mehetsz ismét érettségizni abban a reményben, hogy hátha ezúttal még jobban sikerül.

Az ilyen vizsga ugyanis úgynevezett ismétlő vizsgának számít, amelyet legkorábban a középiskolai tanulmányaid után tehetsz először (és abból indultunk ki, hogy nem szeretnél évet csúszni).

Természetesen ha nem sikerül bejutni az egyetemre, és mindenképpen évet kell halasztanod, akkor a középiskola után már tehetsz ismétlő vizsgát, akárhány alkalommal. Jó tudni, hogy egy-egy ismétlő vizsgáért már fizetni is kell, emelt szintűért a minimálbér 25%-át (ez 2022-ben 50 ezer forint vizsgánként).

Van azonban egy olyan eset, amikor ugyan olyan vizsgából elmehetsz még egyszer érettségizni még a középiskolai tanulmányaid alatt – a rendes érettségi vizsgaidőszakban. Akkor, ha az előrehozott (vagy az előrehozott-szintemelő) vizsga sikertelen lesz.

Természetesen ez alap esetben fel sem merülhet, hiszen ha biológiából vagy kémiából elégtelen érettségit tennél, akkor feltehetőleg nem orvosi pályára készülsz.

Lehet azonban szándékosan is sikertelen érettségi vizsgát tenni!

Ahhoz, hogy egy vizsga sikeres legyen, mind a szóbelin, mind az írásbelin legalább 12%-ot el kell érned, továbbá a teljes érettségi maximális pontszámának 25%-át szintén el kell érni. Ha tehát a saját hibádból („vizsgázónak felróható ok”) meg sem jelensz a szóbelin, akkor biztosan nem éred el a 12%-ot, és így a vizsgád sikertelen.

Ebben az esetben ún. javító vizsgát tehetsz a rendes érettségi vizsgaidőszakban (tehát utolsó év végén, a többi tantárggyal együtt). Vagyis nem kell vele várni a középiskola utánig, hiszen ez így nem ismétlő vizsga.

Mi szükség lehet egy szándékosan sikertelen érettségire?

Abban az esetben lehet elgondolkozni azon, hogy nem mész el az előrehozott emelt biológia vagy emelt kémia szóbeli részére, ha az írásbeli része valamiért nem sikerül túl jól, és már egy 100%-os szóbelivel sem tudod jelentősen felhúzni.

Ilyenkor számolgatni, és mérlegelni kell.

Először is fel kell tenni magadban a kérdést, hogy egy újabb próbálkozás során biztosan képes lennél-e jelentősen jobb eredményre. Itt azonban NAGYON fontos arra is gondolni, hogy a rendes érettségi időszakban ott lesz a többi tantárgy is, vagyis pontosan az előrehozott érettségi előnyeit veszíted el, amely a többi tantárgyra és a javító érettségidre is kihatással lehet!

Meg kell nézni továbbá azt is, hogy hova szeretnél jelentkezni, és hogy mennyi volt oda valaha a legmagasabb pontszám. Ki kell számolni, hogy nagyjából mennyivel tudnál több pontot szerezni, ha javító vizsgát teszel. Meg kell nézni, hogy van-e egyáltalán szükség rá, hiszen ha a többi értettségid nagyon jól sikerül, akkor lehet, hogy felesleges bajlódni vele!

Nézzünk 1-2 példát!

Tegyük fel, hogy egy kiemelkedően jó tanuló vagy, mindig mindenből 5-ös voltál, várhatóan a rendes érettségi vizsgáid is kiemelkedően sikerülnek (az egyszerűség kedvéért átlagosan 90%-ra), de valamiért az előrehozott emelt kémia írásbelit elszúrtad, és csak 45 pontra sikerül.

Ez azt jelenti, hogy egy max pontos szóbelivel (50 pont) 45+50 = 95 pontod lesz a kémián, ami %-ban kifejezve 63%. Ha mindenből 5-ös leszel várhatóan, akkor az 100 tanulmányi pont, az előrehozott emelt biosz várhatóan 90% lesz (az egyszerűség kedvéért legyen ez a legjobb választható) és a 4 kötelező érettségi is várhatóan átlagosan 90%-ra fog sikerülni.

Ekkor 100 + 90 + 63 + 90 + 100 = 443 pontod lesz várhatóan összesen (pontduplázással számolva csak 406 lenne, de ez lényegtelen). Az összes szóba jövő képzés közül a valaha volt legmagasabb ponthatár 442 pont volt, az SE-ÁOK-ra (2019-ben).

Ha számodra kizárólag az SE-ÁOK a cél, semmi más nem felel meg, akkor talán-talán érdemes elgondolkozni azon, hogy ne menj el az előrehozott emelt kémia szóbelire, hanem inkább javító vizsgát tegyél. De annyira fontos, hogy még egyszer megjegyezzük: ha ismét fel kell készülnöd majd az emelt kémiára is, akkor a megosztott figyelem miatt nem biztos, hogy a többi tárgyból meg meglesz az átlagosan 90%!!!

Minden más szak/egyetem esetében nem érdemes bajlódni a javító érettségire való játszással. El kell menni a szóbelire is az előrehozott emelt kémián, minél jobban felhúzni az írásbelit, és akkor szinte biztos, hogy a többi feltétel teljesülése esetén bejutsz majd az egyetemre.

mérlegelés
Ha rosszul sikerül valamelyik előrehozott emelt írásbeli, fontolóra veheted, hogy nem mész el a szóbelire

Egy kicsit reálisabb példa: tegyük fel, hogy „csak” egy átlagosan jó tanuló vagy. Néhány 4-es becsúszott, így a tanulmányi pontjaid száma várhatóan 95 lesz. A szóbeli után az emelt biosz várhatóan 85% lesz, legyen pl. a legjobb választható tárgy a közép biosz 90%-kal, továbbá a rendes vizsgaidőszakban a többi tárgy várhatóan átlagosan 85%-os lesz. Ha elmész az emelt kémia szóbelire és 50-ből várhatóan 45-öt meg tudsz szerezni (ezt te tudod felmérni, a saját képességeid alapján), akkor az eredmény 60% kémián.

Ekkor 95 + 86 + 60 + 85 + 100 = 426 pontod lesz várhatóan. Ebben az esetben már sokkal inkább megfontolandó, hogy nem mész el az előrehozott emelt kémia szóbelire. Állatorvosira, általános orvosira és fogorvosira eléggé lutri, hogy bekerülnél-e ennyi ponttal. Ha az állatorvosi, vagy a Semmelweis Egyetem a cél, akkor szinte biztosan nem. Ha valamelyik másik képzés, akkor talán.

Ha gyógyszerészetre szeretnél menni, akkor viszont valószínű, hogy elég lesz a pont, így nem kell javító vizsgára játszani.

Természetesen ezeknél a számolgatásoknál sosem lehet előre tudni, hogy a jövőben történő vizsgák hogyan fognak sikerülni, ezért ebben mindig van egy kis bizonytalanság. Alaposan át kell gondolni, ha esetleg azt tervezed, hogy javító vizsgára játszol.

Általánosságban elmondható, hogy ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli, csak akkor érdemes elgondolkodni rajta. Egyéb esetben érdemes inkább a többi érettségire való felkészülést meghúzni, mert azokkal könnyebb lehet javítani a helyzeten.

Attól nem kell tartani, hogy elcsúfítja egy elégtelen érettségi eredmény a bizonyítványodat. Elégtelen eredményű érettségi vizsga ugyanis tulajdonképpen nincs, mert nem kerülhet be ilyen a bizonyítványba. Vagyis nem lesz nyoma ennek a későbbiekben.

Attól sem kell félni, hogy esetleg megharagudnak rád a tanáraid az iskolában, amiért nem mész el a szóbelire, és ez kihatna a későbbi vizsgáidra. Az emelt szintű érettségiket ugyanis 99%-ig biztos, hogy nem a saját iskoládban fogod letenni.

Ha már befejezted a középiskolai tanulmányaid

Ez a rész – sajnos – elég rövid lesz. Ha már befejezted a tanulmányaid (pl. nem lett elég pontod rögtön a középiskola után, vagy szakot váltanál stb.), akkor a lehetőségeid eléggé korlátozottak.

Ekkor ugyanis a tanulmányi pontokon már nem tudsz változtatni, ezért pl. nem lehet középszintű érettségivel megpróbálni feljebb húzni a pontokat.

Kizárólag a szerzett pontok számát növelheted, illetve javíthatod az esélyeid a pontduplázásra, ha a tanulmányi pontok száma valamiért nagyon csekély lenne.

Két lehetőség van, akkor is ha már van, akkor is ha még nincs emelt biológia és kémia érettségid. Vagy az egyikből, vagy mindkettőből emelt szintű érettségit kell tenni, ha várhatóan nem lesz elég a pontszámod (vagy ha nincs meg még valamelyikből az emelt).

Ha az egyik tárgyból már van egy viszonylag jó eredmény, akkor érdemes csak a másikból nekifutni egy emelt érettséginek. Ekkor ugyanis csak arra az egyre kell fókuszálni, így több idő és energia jut rá, vagyis jobbak az esélyek egy jó eredményre, ezáltal pedig a bejutásra.

Ha mindkét tárgyból van már egy emelt érettségid, de nagyjából 80% alatt van mindkettő, és a tanulmányi pontjaid száma sem túl sok, akkor viszont érdemes lehet mindkét emeltet újra próbálni (ismétlő érettségi). Itt is érvényes az, hogy nézegetni kell, hogy melyik képzés a cél, várhatóan mennyi pontra lesz szükség, és az alapján dönteni!

Összefoglalva

 • Orvostudományi képzésre bejutni nem egyszerű. Ezeken a szakokon a legnehezebbek a felvételi követelmények. A pontszámok ennek ellenére magasak, és hatalmas a túljelentkezés is, így csak a legjobbak kerülhetnek be.
   
 • Ahhoz, hogy bejuss maximalizálnod kell az esélyeidet: időben el kell dönteni, ha ilyen pályára készülsz. Két jó eredményű emelt szintű érettségire, és nagyon jó tanulmányi eredményekre, továbbá magas pontszámú kötelező középszintű érettségikre van szükség.
   
 • Az emelt szintű biológia érettségi mellé a későbbi tanulmányokat szem előtt tartva az emelt kémia érettségit érdemes választani (állatorvosin csak a kémia választható).
   
 • Amennyiben van rá lehetőség, mindenképpen meg kell próbálni az emelt biológia és kémia érettségit (vagy legalább az egyiket) előrehozottan letenni. Óriási előny, ha nem a többi tantárggyal egyszerre kell ezekből vizsgázni.
   
 • Ha arra is van lehetőség, akkor meg lehet próbálni előtte középszinten is letenni a vizsgákat (előrehozottan), amely növelheti az összpontszámot, és tapasztalatot jelent az emelt szintű vizsgák előtt.
   
 • Ha valamelyik előrehozott emelt szintű vizsga írásbeli része rosszul sikerül, akkor el lehet gondolkozni a szóbeli rész kihagyásán. Így javító érettségit lehet tenni a rendes érettségi vizsgaidőszakban. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy így pontosan az előrehozott érettségi előnyeitől esel el.
   
 • Amennyiben már befejezted a középiskolai tanulmányaidat, úgy a pontszám javítására már csak ismétlő emelt szintű biológia és/vagy kémia érettségivel van lehetőség.

119 hozzászólás a(z) “Bejutás az orvosi egyetemre – Felvételi követelmények, pontszámítás, tanácsok”bejegyzéshez

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Enikő!
   Miért értesz ez alatt? Én nem gondolom, hogy “gáz” hallgatók lennének ott.

 1. Nyugodtan válassza a hallgató az emelt fizikát, ha az jobban megy. Én ha megfeszülnék se tudnék kémiából 80-90% írni emelten. Akkor ássam el magam? A fizika sokkal jobban fekszik, és ha ez kell, azzal fogok bejutni az orvosira.

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Eve!
   Természetesen szó sincs arról, hogy “el kéne ásnod magad” ! A kémia érettségi választása egy hasznos tanács csupán, semmi több! Sok sikert kívánok, remélem sikerül elérni az orvosira a felvételt!

 2. Szalai Andrea

  Milyen módon számítják a pontokat azoknál a jelentkezőknél, akiknek biológiából és kémiából egyetemi/főiskolai végzettségük van és az orvosi egyetemen szeretnének tovább tanulni?

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Andrea!
   Tudomásom szerint nem rangsorolnak biológia/kémia végzettség alapján, kizárólag a korábban orvos- és egészségtudományi területen osztatlan képzésben szerzett
   felsőfokú oklevél fogadható el. Tehát pl. általános orvosin gyógyszerész vagy fogorvos végzettség jöhet szóba.

 3. A többletpontok számítása is érdekelne. pl biosz oktv 21-30. helyezésért járó pontok hogyan befolyásolják az öszpontszámot. Van-e olyan, érettségihez nem kötött okj-s képzés, amelynek elvégzése esetén járna többletpont az állatorvosin?

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Anna!

   Nem befolyásolja az összpontszámot OKTV helyezés, és OKJ-s képzés sem. Mivel két emelt érettségi kötelező, így ezzel a maximális 100 többletpontot kimeríti egy jelentkező – feltéve, hogy sikerül legalább 45%-ra mindkettő (de ha nem, akkor amúgy sem érdemes számolgatni a pontokat, mert biztosan nem lesz elég).
   Egyébként alapvetően egy 21-30. helyezés 25 többletpontot érhetne.

   1. Kedves Szabolcs!
    Mit lehet tudni a 2024-es felvételi változásokról, különösen a SZOBELI “ALKALMASSAGI” tekintetében? Mit kerdeznek, mi várható ezen a beszélgetésen? Köszi, Zsani

    1. Varga Szabolcs

     Kedves Zsanett!
     Sajnos ez egy nagyon jó kérdés, egyelőre gyakorlatilag semmilyen hivatalos és egyben valóban hasznos inforáció nincs erről… Elképzelhetőnek tartom, hogy még maguk az egyetemek sem dolgozták ki teljesen, hogy mi lesz a pontos szisztéma.

 4. Kedves Szabolcs,

  Annak aki csak érettségi bizonyítványa van és ezt távoktatásban szerezte meg,vagyis nincsen középiskolai bizonyitvanya csak maga az érettségi vannak esélyei bekerulni a fogorvosira? Szeretnék emelt szintű biológiai és kémiát tenni ,meg nyelvvizsgat ,de jó lenne tudni erdemes-e belevagnom. Üdvözlettel Hanna

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Hanna!

   Megmondom őszintén, hogy erre nem tudok válaszolni, még ilyennel nem találkoztam. Nem is tudtam, hogy lehet úgy érettségit tenni, hogy a középiskolai tanulmányok nincsenek lezárva. Ebben a kérdésben fordulj az oktatási hivatalhoz, ők biztosan tudnak hiteles tájékoztatás adni neked!

 5. Köszönöm!
  Nagyon rendesen összefoglalt, értékes cikk lett!
  Idén közép szintű kémia érettségit teszek októberben kémiából, tavasszal meg szintemelőzök, remélem az érettségi meglesz 80% felett és emelni fog a hozott pontokon.
  Realistán 75%~nak tervezem mindkét emelt érettségim.
  Sok sikert mindenkinek!

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Lili!
   Örülök, hogy hasznos információkra leltél! 🙂
   Nagyon jó ötlet, hogy előbb középszinten is elmész!
   Lehet az jobb is mint 75%, kitartó készülésre van hozzá szükség. Ha esetleg segítségre lenne szükséged kémiából, akkor ajánlom az oldal felkészítő tanfolyamát!
   Sok sikert az érettségikhez!

 6. Kedves Szabolcs,
  Szerinted mennyi pont szükséges ahhoz, hogy jövőre az egyik vidéki orvosi egyetemre biztosan bekerülhessek?

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Réka!

   Ahhoz, hogy BIZTOSAN elég legyen, én úgy számolnék, hogy megnézném a valaha volt legmagasabb pontszámot a vidékiek közül, és 2-3 pontot hozzáadnék. Az SZTE-re 2019-ben 428 pont kellett, szóval 430-431 pont elég valószínű, hogy elég lesz az SZTE-re, de Debrecenbe vagy Pécsre viszont szinte biztosan elég.

 7. Mitra Hilda

  Meg szeretném kérdezni, hogy azoknak a tanulóknak, akik külföldről mennének pl orvosi egyetemre szükséges-e az angol nyelvvizsga?
  Előre is köszönöm a választ!:)

 8. Varga Szabolcs

  Kedves Hilda!

  Nem bemeneti követelmény a nyelvvizsga a felvételihez (voltak ilyen tervek, de – egyelőre – visszavonták)!

 9. Angliában szerzett középiskolai végzettségem (nincs kémiából vagy bioszból) és egyetemi pszichológia alapképzésem van, viszont most fontolgatom a hazatérést és az orvosi elvégzését. Vannak esetleg tippjei vagy tanácsa, hogy mi a teendő? Előre is köszi a választ!

 10. Varga Szabolcs

  Kedves Eszter!

  Meglepően gyakori, hogy valaki már egy másik szak elvégzése után vág neki az orvosi egyetemnek, tehát nem vagy egyedül abszolút! Sajnos a végzett szakod pontszámítás tekintetében nem releváns, így amire mindenképp szükség lesz, az az emelt kémia és biológia érettségi sikeres letétele. A kémia érettségire való felkészüléshez ajánlom ezen weboldal felkészítő tanfolyamát, illetve mindkét érettségihez az oldalon található többi forrást/segédanyagot kiindulásként.

 11. Kedves Szabolcs!

  Ez lehet butácska kérdés lesz, de van életkori limit arra, hogy legkésőbb hány évesen lehet elkezdeni egy általános orvosi képzést? Kerestem a neten, de nem találtam erre vonatkozó információt, viszont édesanyám szentül állítja, hogy korhatáros a dolog. Idén leszek 32 és a jelenlegi felvételire nem tudok még jelentkezni mert kémiából abszolúte nem érettségiztem és 10+ éve már hogy végeztem a középiskolával így külföldről való hazatérésem után szükségem lesz egy évre hogy mindent újra tanuljak.

  1. Szia Lilla! Én jövőre leszek 32 és én is szeretnék jelentkezni..látom októberi a kommented, azóta van már infód? Készülsz a 2021 májusi érettségire? Szívesen egyeztetnék Veled!

   1. Szia Szandra,

    En is szeretnek jelentkezni majd es a majusi erettsegin gondolkodom. Ugyancsak 32 vagyok. Felvehetnem veled a kapcsolatot? 🙂

  2. Szia Lilla!
   En is nemreg jottem haza kulfoldrol, es a kemiat kb 0-rol kellene kezdenem. Iden toltottem a 32-ot en is. Felvehetnem esetleg veled a kapcsolatot? 🙂

   1. Kedves Tündi!

    Érdeklődni szeretnék, hogy felvételiztél-e azóta? 🙂 Én is hasonló cipőben járok, 2011-ben érettségiztem, ráadásul szakgimnáziumban, ahol ezek a tárgyak nem igazán voltak komolyan véve. Viszont én sajnos már elhasználtam az államilag támogatott féléveimet, így külföld felé is tekintgetek.. 🙂

 12. Kedves Szabolcs!
  440 pont a SZTE ÁOK-ra Ön szerint bőven elég lenne?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Achilleus!
   Elnézést a késői válaszért, igen, szinte biztosan elég lenne ennyi pont!

 13. Fatyol Liset Alexandra

  Kedves Szabolcs ! Ha befejeztem már a középiskolás tanulmányaim és az érettségi bizonyítványom átlagos lett . Viszont mostanra már tudom , hogy fogorvos szeretnek lenni . Van erre így esély és ha igen , hogyan vágjak neki ?
  Válaszod előre köszönöm !

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Alexandra!

   Elnézést a késői válaszért! Az érettségi bizonyítványon már nem lehet változtatni, ezért egy nagyon erős emelt biológia és kémia érettségire lesz szükség. Esély mindenképp van rá, meglepően sokan vágnak „későn” bele a felkészülésbe, és utána az egyetembe. Napi szintű, rendszeres, szisztematikus felkészüléssel kell nekilátni. Az emelt kémiára való felkészüléshez ezen az oldalon is van tanfolyam például, mindenképp nagy segítség egy útmutató!

 14. Kedves Szabolcs! Meglepett, hogy pl. egy emelt szintű angol érettségi ugyanannyi százalék ponttal kerül számításba, mint a nem emelt. Pedig nyílván egy emeltebb’ szint van mögötte… Az idegen nyelvek esetében sem lehet érvényt szerezni a harmadik emelt szintű érettségi tantárgynak (a két kötelezőn biológia, kémia/fizikán kívül)?

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Net !

   Igen, ez a sajátossága a pontszámítási rendszernek. Nem lehet, mert a többletpontok száma 100 pontban van maximalizálva, ami a két emelt érettségivel teljesül, így nem hoz több pontot „a konyhára”.

 15. Tisztelt Szabolcs!
  Nagyon hasznos volt a cikk, sokat megtudtam belőle, és valamilyen szinten úgy gondolom, hogy mivel van eszem hozzá, és ‘nálam nagyobb szorgalma senkinek nincs’, sikerül majd bejutni a 4-ből az egyik általános orvostudományi képzésre. Személy szerint Szegedre szeretnék majd elsősorban jelentkezni, hiszen tetszik a város, szimpatikus az egyetem, és van egy pár ismerősöm is aki ott végzett stb. Az említett szorgalmam és IQ szintem miatt úgy gondolom képes vagyok az orvosi elvégzésére is, minden csúszás nélkül, aztán ez hogy alakul az már a jövő zenéje…
  A lényeg itt most inkább azon van, hogy ez a legnagyobb álmom, minden tőlem telhetőt megtennék, hogy egyszer doktori címem legyen és embereken segíthessek, viszont nem egy túl gazdag családból származok, sőt meglehetősen inkább olyanból, amely nem lenne képes az egyetem költségeinek fedezetére. Természetesen mivel már utána néztem és nem találtam semmit, illetve nagyon érdekel, azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy körülbelül hány pont kell ahhoz, hogy az egyetemet minden anyagi megpróbáltatások nélkül, államilag finanszírozottan elvégezhessem?
  2025-ben fogok felvételizni, addig persze kiszámíthatatlan mi fog történni, de annyi biztos; sok nem, szóval hiába vagyok még csak 9. osztályos, kíváncsi lennék a tavalyi évek államilag finanszírozott bejutási ponthatáraira, ha lehetséges ilyet kérnem.
  Martin, aki egyszer orvos lesz!

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Martin!

   Nagyon jó, hogy ennyire ambíciózus vagy, remélem sikerül elérni a céljaidat! A cikkben az államilag finanszírozott bejutási küszöbök vannak eltüntetve, ami azt jelenti, hogy maga az egyetem teljesen költségmentes (persze ebbe az esetleges könyvek, utazás, kollégium stb. nincsenek benne, egy egyetemi képzés még államilag finanszírozott képzésen is költségeket jelent). Tehát a táblázatban feltüntetett pontszámok és a változásuk trendje alapján tudsz kiindulni a szükséges pontszám tekintetében!

 16. Desjardins Lola

  Szia !
  Első sorban megszeretném köszönni a részletes tályékoztatást! (mindenképpen jelentkezni fogok az online tanfolyamra!)
  Meg szeretném kérdezni, hogy az esetben ha esti középiskolában végeztem (2-3) átlaggal, de az éretségimmel és ezzel a duplázós pontszámítással elérem a felvételi ponthatárt, akkor van e eselyém bekerülni a Szegedre az Ált.Orvosi Karra, vagy a rosz hozott jegyeim és az esti tagozatt miatt nincs rá esélyem ?

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Lola!
   Örülök, hogy hasznosnak találtad!
   Amennyiben pontdpulázással eléred a felvételi ponthatárt, onnantól kezdve már nem kell az esélyeken gondolkozni, mert az azt jelenti, hogy bekerülsz az egyetemre, és a középiskolai jegyeknek (és az esti tagozatnak) semmilyen hatása nincs már erre!

 17. Nemes Dóra

  Kedves Szabolcs!
  Van-e arra lehetőség, hogy olyan jellegű szakgimnáziumból, -ahol nincsenek természettudományos tantárgyak,- külön órákon felkészülni a biológia-kémia/fizika érettségire? Tud-e ilyet ajánlani? Illetve esélytelen azon okból, hogy nem lesznek osztályzataim ezekből a tantárgyakból?
  Köszönöm válaszát!

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Dóra!
   Abszolút van lehetőség, nem – feltétlenül – befolyásolja a felvételt az iskolai „előélet”, kizárólag a felvételi eredmények (ha más nem, pontduplázással mindenképp elnyerhető a felvétel). Az emelt kémia érettségire való felkészüléshez az ezen a weboldalon fellelhető online fekészítő kurzust tudom jó szívvel ajánlani!

 18. Kedves Szabolcs!
  A Szlovákiából jelentkezőkre milyen pontszámítás érvényes? Tudtommal kell tenni nekünk is két emelt érettségit Magyarországon, így a pontduplázás gondolom játszik. Azonban se matematika, se történelem érettségink nincs, nálunk csak három kötelező érettségi van, az angol, a magyar és a szlovák. Így milyen esélyeink vannak bekerülni egy magyar egyetemre?

 19. eximuyexuceu

  Kedves Szabolcs!
  Májusban érettségizem emeltszinten biológiából és kémiából. Részt veszek előkészítőn mellette pedig gimnáziumi fakultáción is, de úgy érzem, hogy a felkészülés utolsó időszakára hasznomra válna egy-két jótanács. Esetleg ezzel kapcsolatban kérhetek egy kis segítséget?
  Üdvözlettel: Kamilla

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Kamilla!
   Lassan mindkét tantárgyból a tananyag végére kellene érni, és a legjobb tanács ebben a háralévő időszakban az a rengeteg gyakorlás, elsősorban korábbi érettségi feladatok megoldásával! Érdemes most már csak az írásbelivel fókuszálni, és a szóbeli tételekkel csak az után foglalkozni. Sok sikert az érettségihez!

 20. Kedves Szabolcs,

  A sikeres (80% fölötti) kémia érettségihez elegendő az online tanfolyam elvégzése vagy szükséges valamilyen kiegészítés?

  Köszönöm,
  Adrienn

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Adrienn!

   Elegendő a tanfolyam, bár gyakorlás terén nem létezik olyan, hogy túl sok, ezért egyéb feladatgyűjtemények szükség esetén beszerezhetőek, ha a tanfolyami feladatokon túlmenően is van idő (és kedv) a gyakorlásra!

 21. Pál Anita

  Kedves Szabolcs,
  Az idei évben érettségizett a fiam és mint köztudott az idén is elmaradtak a szóbeli érettségi vizsgák. Biológiából és kémiából emeltezett, és a sima pontszámítással 425 pontja van. Lakóhely miatt csak a SE-ÁOK-ra adta be a jelentkezését. Olvastam, hogy tavaly pont ennyi volt a ponthatár, de kevesebb ideig volt online oktatás, mint az idén, illetve 2020-ban sem voltak szóbeli érettségi vizsgák. Mennyire reális, hogy az idén is elegendő lehet ez a pontszám a bejutáshoz?

  Köszönöm: Anita

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Anita!
   Én arra számítok, hogy a tavalyihoz hasonló pontszámok fognak születni, ezért a 425 az azon a határon billeghet, ami vagy éppen elég lesz, vagy már pont nem.

 22. Kedves Szabolcs!
  Mi a véleményed, idén hogyan alakulnak a ponthatárok? 446 pont elegendő lesz az SE-re?
  Előre is köszönöm a válaszod,
  Karina

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Karina!

   A visszajelzések alapján idén néhány ponttal jobban sikerültek a biológia és kémia vizsgák tavalyhoz képest, ezért néhány pont emelkedés elképzelhető. 446 pont biztosan elég lesz, ilyen magas pontszám még sosem volt az alsó határ. Gratulálok ehhez a szép eredményhez!

 23. Koczó Anita

  Szép napot kívánok!
  Elsősorban a cikk nagyon hasznos volt a számomra, köszönöm szépen! Igazából javaslatot szeretnék kérni. Én 16 éves vagyok és tizedik osztályos. Rendészeti technikumon tanulok. De az imént nyáron rá jöttem, hogy ez egyáltalán nem az, amit én szeretnék! Azt szeretném kérdezni, hogy ha a jövő évtől átiratkoznék gimnáziumba, mennyi esélyem lenne arra, hogy bejussak/jelentkezhessek orvosi egyetemre. A választ előre is köszönöm!

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Anita!
   Örülök, hogy hasznodra vált a cikk! =)
   Minden esélyed meg lesz rá! Igazából még akkor is meg lenne, hogy ha maradnál a jelenlegi iskoládban, hiszen semmilyen gimnáziumi előfeltétele nincs az orvosi egyetemnek, csak a jó érettségi és középiskolai eredmények (de nyilván jobb esélyeid lesznek egy olyan iskolából bejutni, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a kémiára és a biológiára).

 24. Kedves Szabolcs!
  Én idén kezdtem a 11. osztályt, bioszból és kémiából is emelt faktra járok. Jól tudom, hogy ahhoz, hogy közép szinten érettségizni tudjak valamelyikből tavasszal előtte osztályozó vizsgát kéne tennem az adott tárgyból, és jövő évben már nem járhatnék be órára? Ez minden iskolában ugyanúgy működik, vagy csak a miénkben?

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Eszter!
   Szerintem ha nem fejeződtek még be az iskolád tanterve szerint az adott tantárgyból a tanulmányaid, akkor nem lehet előrehozott érettségit tenni belőle.

 25. Kedves Szabolcs!

  Ilyen kérdésed szerintem még biztosan nem volt. 🙂 50 éves vagyok, a hobbim az orvostudomány. Nagyon szívesen tanulnék újra ha lehet. Érettségim kitűnő volt és van 2 C típusú középfokúm, Jogot elvégeztem, de ez gondolom semmit nem számít. Mit kellene tennem, hogy újra tanulhassak? És végre azzal foglalkozhassak, ami érdekel. Gondolom emelt szintű érettséget kellene tennem. Mit javasolsz?
  Csilla

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Csilla!

   Valóban nem gyakori, de azért volt már 1-2 teljesen hasonló kérdésem a pályafutásom során =) Én egyértelműen csak a biológia és a kémia emelt szintű érettségire feküdnék rá, és pontduplázást próbálnék meg. Azt őszintén megmondom nem tudom, hogy a több mint 30 évvel ezelőtti érettségi eredmények beszámítása az megoldható-e. Az emelt szintű kémia érettségi felkészüléshez ajánlom az ezen a weboldalon lévő online felkészítőmet!

 26. Kedves Szabolcs!
  Érdeklődnék hogy pontszámításnál a biológia emelt érettségi pontjai mellett beszámítanak -e más tárgy (angol) emelt éretségi pontjait ,ha az jobban sikerült mint a kémia emelt érettségi?

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Szabolcs!
   Nem, orvostudományi területeken csak a biosz+kémia (vagy fizika) pontokat nézik a szerzett pontoknál. Esetleg az érettségi bizonyítvánnyal szerezhető pontoknál jöhet szóba, mint 5. tárgy, de az angol pl. valószínűleg pont nem, mert az idegen nyelv, ami az egyik kötelező tantárgy.

 27. Ölvedi Edit

  Ha a mentőtisztit elvégezte akkor hogyan lehet az orvosira menni? Köszönöm válaszát.

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Edit!
   Nem lehet semmiféle módon beszámítani a felvételi pontokba, ezért minden tekintetben a “hagyományos” eljárás lesz érvényes!

 28. katalin bélteki

  Szia!
  76 pont írásbeli emelt kémia érettségin milyennek számít?
  köszi a választ

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Katalin!
   Attól függ, hova szeretnél bekerülni! =) Egyébként a szóbeli többségében felfelé szokott húzni a pontszámon, ezért a vége 80% felett lehet, ami jónak mondható, főleg ha legalább egy hasonló biosz és erős középiskolai eredmények vannak mellette!

    1. Varga Szabolcs

     Kedves Katalin!
     Oda alacsonyabbak a ponthatárok, mint mondjuk egy orvosira, ezért a 76 az bíztató!

 29. Véber Virág

  Kedves Szabolcs,
  Nekem is lenne egy kérdésem. 2011-ben érettségiztem, akkor még nem kellett a felvételinél “választott természettudományos tárgyat” megjelölni a középiskolai eredményeknél. Végigolvastam az egyébként nagyon hasznos írásod :), ezt ezúton köszönöm is, és ha jól értem, akkor ez a választott term.tud. tárgynak nem kell a kötelező emelt érettségi (biológia és kémia kell majd nekem) tárgyának lennie? Gimiben pl. földrajzból (akkor még Földünk és környezetünk) jobb év végi jegyeim voltak, így ez kedvezőbb lenne a pontszámítás szempontjából. Órák óta keresgélek az internet sötét bugyraiban, de sehol nem találok erre egyértelmű választ, de olyat sem, hogy pl. állatorvosi szaknál itt a középsulis eredményeknél kérnék feltüntetni a biológia-kémia utolsó 2 év év végi jegyeit. Köszönöm, ha esetleg tudsz segíteni.

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Virág!

   Szívesen, örülök, hogy hasznodra volt! 🙂 Jól érted igen, az 5. tantárgy bármilyen tárgy lehet az érettségi bizonyítvánnyal szerezhető pontok számolásához, nem kötelező olyan tantárgynak lennie, ami felvételi követelmény a kívánt egyetemi szakodon! Ha több ilyen tárgyból is van érettségi vizsgád, akkor azok közül a legjobbat kell nézni.

 30. Bédayné Éva

  Kedves Szabolcs!
  Idézet a fenti szövegből: “Mégpedig az, hogy – ismét – lehet úgynevezett előrehozott érettségit tenni olyan tantárgyakból, amelyekből a tanulmányaid előbb befejeződnek mint az utolsó tanév.”
  Ez azt jelenti, hogy aki 11. év végén előrehozott kémia/biológia érettségit szeretne tenni középszinten, majd utána 12. év elején szintemelőt ezekből, az nem választhatja ezeket fakultációs tantárgyként 11. évtől, mert az azt jelenti, hogy nem fejeződtek be a tanulmányi az adott tárgyból?
  Fiam 10. osztályos és most kellene faktot választatni. Előre is köszönöm!

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Éva!

   A tanulmányok befejeződését az iskola helyi tanterve szerint kell nézni. A fakultáció választható, tehát nem része a tantervnek, így azt gondolom, hogy lehet fakultációt választani akkor is, ha előrehozott érettségit kíván tenni a diák. De biztos információért erről az iskolát kell megkérdezni, mert ők a döntők ebben a kérdésben!

 31. Dr.Keszthelyi Melánia

  Jó reggelt kedves Szabolcs!
  Lányom esetében adódott egyolyan probléma, hogy 10. évf. végén, tavaly sikeres előrehozott középszintű angol érettségi vizsgát tett. (91%, ami nem rossz, de megsem 99!!) 9.októbereben sikeres középfokú nyelvvizsga, -ezt csak azért írtam le, hogy képben tudjál lenni, mi a gondom, nem dicsekvésképpen! Nagyon spécin, mindenre kiterjedően és érthetően mindent összeszedtél-nagyon hálásak vagyunk többen is ezen cikkedért!! (Ami információt az iskolákban kapunk szégyen!) Tehát, mint írtad az előrehozott érettségikkel kapcsolatban azninfókat(biosz, kémia közepsz-jó gyakorlas,semmit nem veszítünk), mi is így gondolkodtunk, mint szülő, hát hozza előre az angolt, nem kell majd órákra bejárni, mennyi ideje fölszabadul a gyereknek. Csak itt jön, hogy mennyire nem vagyunk még képbe a dolgoknak tavaly tavasszal, amikor is jelentkezni kell az érettségire.Én úgy gondoltam, hogy idén akkor megismétli és most, hogy tanul is rá, meglesz a 99%, de szembesültem a tennyel, hogy eközép szinten már nem lehet stb… és, hát szintemelőzni lehet!! Most az a kerdésem, hanteszem azt ősszel szintemelőzik, akkor , ha orvosira menne, mit számolnak majd? Közép 91%, emelt xx%??? Mit lehet tennünk, mit tanácsolsz? Igazságtalannak érzem ezt információ hiányában, hogynelég lenne a közepszintű megmérettetés. Ha mondjuk csak 85%-os lesz, akkor az mennyi pontot ér majd? És hány %-ra kéne megcsinálja, hogy a közép 99%-kal egálban legyen?? Kérlek segítenél?
  Szerinted lehetne ez ügyben fellebbezni, esélyt adni annak, hogy idén közep szinten újra érettségizhessen? Ennek örülnék a legjobban!!
  Nagyon szépen köszönöm, hogy terjedelmes írásomat végigolvasod.
  Üdvözöllek: Melánia

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Melánia!

   Örülök, hogy a cikk sokat tud segíteni az információkkal kapcsolatban!
   Sajnos a kockázatmentes előrehozott középszintű érettségi csak akkor valóban kockázatmentes, ha abból úgy is emelt szintű vizsga az elvárás az adott szakon. Illetve idegennyelv esetén még ekkor sem feltétlen, hiszen 1 idegennyelv az ugyebár kötelező, tehát mindenféleképpen beszámít (ha csak az az 1 idegennyelvű vizsga lesz) az érettségi bizonyítvánnyal szerezhető pontokba. A kémia és/vagy a biológia középszintű megpróbálása pont ezért valóban kockázatmentes, hiszen ha nem sikerül jól, akkor tényleg semmi gond nincs, mert nem feltétlenül az fog az érettségi bizonyítvánnyal szerezhető pontokba beszámítani, és orvosira meg úgyis emelt kötelező belőlük. (Illetve szintén kockázatmentes még egy teljesen irreleváns tantárgyból előrehozott középszintű vizsga is).

   Sajnos az a meglátásom, hogy egy ilyen kérvényt (újratenni a középszintet a tanulmányok alatt) meg lehet ugyan próbálni persze, de eredménytelen lenne =(

   “…ha orvosira menne, mit számolnak majd? Közép 91%, emelt xx%???” – Az fog beszámítani az érettségi bizonyítvánnyal megszerezhető pontokba, amelyik jobban sikerült, tehát magasabb a százalékos eredménye. E tekintetben mindegy, hogy milyen szintű a vizsga, a 99%-os középszintűvel a 99%-os emelt szintű van egálban!

   Viszont a végére egy jó hír: a 91%-os középszintű angol az már egy elég jó eredmény, és ha az orvosi a cél, akkor szerintem nem érdemes szintemelőzni belőle, hiszen az egy sokkal komolyabb vizsga, nem is biztos, hogy jobban fog sikerülni mint a közép, ráadásul még ha jobban is sikerül, akkor maximum 9%-al sikerülhet jobban, mint a 91%-os középszintű, vagyis a végelszámolásnál maximum 2-3 ponttal lehet így többet szerezni, ami azért annyira nem jelentős. Tehát szerintem azért a maximum 2-3 pontért, amit így meg lehetne pluszban szerezni, nem éri meg a befektetett többlet munka!

 32. Melánia Keszthelyi

  Kedves Szabolcs!
  Igazán köszönöm a pontos információt! Elnezést, de én már csak Hozzád fogok irányítani ezentúl mindenkit. Az online előkészítődet is terjesztem, már több érintettnek át is küldtem.
  Még egyszer köszönjük.

 33. Deák Karina

  Kedves Szabolcs!
  A fiam elmúlasztott időben bejelentkezni az SE felvételi előkészítő tanfolymára, jelenleg érettségi előtt áll. Kémiából egész jól áll (próbaérettségije 89%-os lett), nagyon jó tanára is van, biológiából is nagyon jó az iskolai tanár, azonban keresünk egy nagyon jó, tapasztalt, hatékony magántanárt, aki tudna vele fogalalkozni.
  Ebben tudnál esetleg segíteni?
  Köszönöm Karina

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Karina!

   Én sajnos nem tudok mondani személyes tapasztalat alapján a feladatra alkalmas tanárt, én magam pedig már nem tudok vállalni órákat 🙁

 34. Horváth András

  Kedves Szabolcs!
  Egy olyan kérdésem lenne, hogy nekem jelenleg van középszintű érettségim. Emelt tárgyam még nincsen. Abban az esetben, ha sikeres emelt szintű érettségi vizsgát teszek kémia, biológia tantárgyakból, van esélyem a bejutásra? Kémiát szeretném majd választani természettudományos tantárgynak a hozott pontokból, abból viszont gimnázium 9, és 10. osztályból vannak év végi lezárt jegyeim. Lehetséges, hogy ezeket a tantárgyakat vigyem akkor? Nyelvvizsgával még nem rendelkezem, viszont közép szintű angol érettségivel igen, ami tudtommal alapkövetelmény.
  Ha jól tudom a nyelvvizsga a felvételinél továbbra sem alapkövetelmény, igaz? Azonban a későbbiekben fontos lehet majd a diploma megszerzéséhez?
  Várom a válaszát: Horváth András

  1. Varga Szabolcs

   Kedves András!
   „…nekem jelenleg van középszintű érettségim” – Vagyis már befejezted a középiskolát? Vagy még középiskolás vagy, de már van néhány tárgyból előrehozott vizsgád (mint az említett közép angol)?
   Bármelyikről is van szó: igen, a sikeres emelt kémia és biológia érettségi a kulcsa az orvosi egyetemekre való bejutásnak!
   Igen, a nyelvvizsga az egyetemre való felvételnek nem követelménye, viszont a diploma kézhezvételének már igen!

   1. Horváth András

    Köszönöm szépen a választ! Igen, már megvan az érettségim, 2019-ben érettségiztem, csak kihagytam néhány évet.
    Arról esetleg lehet tudni valamit, hogy a diplomához elég egy középszintű nyelvvizsga, vagy felsőfokúra van szükség?

     1. Horváth András

      Szia! Még egy olyan kérdésem lenne, hogy az érettségi bizonyítványomban a választott tárgyam a hittan volt, középszinten. Mivel kémia/biológia emeltem még nincsen, arról csak tanúsítványt tudok kapni. Lehetséges, hogy az ötödik választott tárgynak majd a hittant számíttassam be? (mivel az nagyon jól sikerült)
      Illetve, mivel csak tanúsítványom lesz kémia és biológiáról, az csak szerzett pontként lesz beszámítható?
      Várom a válaszodat!

      1. Varga Szabolcs

       Szia! Úgy van ahogy írod, mindkét kérdésedre igen a válasz: beszámítható a hittan az érettségi bizonyívánnyal szerezhető pontokba, és a biosz-kémia csak szerzett pontot adhat.

 35. katalin bélteki

  Szia Szabolcs!
  Szerinted várható a gyógyszerész szakon pont emelkedés?
  És ha igen akkor mennyi?
  Köszi
  Kati

 36. katalin bélteki

  Szia Szabolcs!
  Köszönöm a választ. Remélem azért 20 pontnál nem lesz több.

 37. Apor Katalin

  Kedves Szabolcs,
  két középszintű nyelvi érettségim is van angolból és spanyolból, mindkettö nagyon jó százalékkal. A hozott pontoknál az érettségi átlag úgy is kalkulálható, hogy matek+magyar+töri+2 nyelv?
  Ez esetben figyelnem kell, hogy a biosz és kémia emelt érettségi eredményét ne írják bele az érettségi bizonyítványba, csak tanúsítványként?
  Köszönöm szépen,
  Katalin

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Katalin!
   Én úgy gondolom, hogy igen, hiszen a szabadon választott tárgy bármi lehet (de a biztonság kedvéért azért rá lehet kérdezni erre az oktatási hivatalnál is).
   Nem feltétlenül kell figyelni rá, mert automatikusan a legjobb eredménnyel lesz számolva az érettségi bizonyítvánnyal szerezhető pontszám, de ártani nem árt persze.

 38. katalin bélteki

  Szia Szabolcs!
  A gyógyszerész szakra azt írtad,hogy egy kis emelkedés várható.
  Szerinted ez mennyi lehet?
  Köszi Kati

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Kati!
   Még most lehetetlen ezt megjósolni, ma derülnek ki az írásbeli eredmények, ha arról lesz már statisztika, akkor abból lehet majd következtetni valamennyire.

 39. katalin bélteki

  Szia Szabolcs!
  Alakulnak a pontok,szerinted 435 pont elég lesz a gyógyszerészeti szakra?
  Köszi Kati

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Katalin!
   435 pont szinte biztosan elég lesz bármelyik egyetem gyógyszerész szakára, ilyen magas még sosem volt egyik egyetemen sem a ponthatár!

 40. Kedves Szabolcs!
  Most májusban érettségiztem. A német emeltem nem lett annyira fényes, 75%. Októberben szeretnek belőle újra érettségizni középszinten, hogy szerezek még pár pontot, Szeptembertől technikusi képzést csinálok(szakgimis vagyok). Van erre lehetőség, hogy ebből a tárgyból javítsak? Az orvosira készülök.

  Válaszodat előre is köszönöm!

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Dávid!
   Igen, abszolút van rá lehetőség. A rendes érettségi vizsgaidőszak után (vagyis a középiskolai tanulmányok lezárását követően) bármelyik vizsgaidőszakban lehet érettségit tenni bármilyen tantárgyból, az ezzel járó költség megtérítése esetén!

 41. Kedves Szabolcs!

  Jövőre kötelező lesz a nyelvizsga is, így tudom.
  Tudsz erre tájékoztatás adni, hogy milyen típusú nyelvizsga kell majd, az orvosira?
  Válaszodat koszonom előre is 😊

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Ivett!
   Nem tudok róla, hogy 2023-tól felvételi követelmény lenne valamilyen nyelvvizsga megléte.

 42. Bodócs József

  Kedves Szabolcs!
  A fiamat magas pontszámmal (484) felvették az orvosira, de a mostani tanévet (2022-23) szeretné kihagyni, mert tényleg sokat tanult az érettségire plusz az emelt bioszra-kémiára és úgy érzi, hogy egy kicsit elfáradt. A következő 1 évben dolgozna, nyelvet tanulna és jogosítványt szerezne stb.
  A kérdésem az, hogy az idén megszerzett pontjaival meddig jelentkezhet az egyetemre, illetve az idei eredménye meddig érvényes vagy beszámítható a felvételin? Másrészt Te mit tanácsolsz? Iratkozzon be az egyetemre most, majd utána passziváltassa a félévet, ez esetleg lehet egy megoldás?
  Köszi a választ!

  1. Varga Szabolcs

   Kedves József!
   Először is gratulálok fiának a szép eredményéhez!
   Ez az eredmény mindaddig érvényes lesz, ameddig úgy nem változtatnak a felvételi követelményeken a kiszemelt képzésen, hogy az érintené a pontszámítás módját (1 éven belül ilyen biztosan nem várható az orvosi képzéseken). Tehát ha jövőre ismét beadja a jelentkezését, akkor ismét ugyan ennyi ponttal vág neki a “versenynek”.
   Ha mindenképp halasztani szeretne egy évet, akkor ilyen magas pontszám mellett elég magabiztosan ki lehet hagyni a beiratkozást, szinte biztos, hogy jövőre is elég lesz a pontszám. A passziváltatás is lehet megoldás, DE egyeteme válogatja, hogy hol milyen szabályok vonatkoznak erre, van ahol nem lehet a legelső félévet passziváltatni – ezzel kapcsolatban érdeklődjenek mindenképp az adott egyetemen!

 43. Bodócs József

  Kedves Szabolcs!
  Köszi a választ. A passziválással kapcsolatban érdeklődtem a SOTE-n és írásban benyújtott részletes indoklással lehet kérvényezni a dékántól, hogy engedélyezze már az első félévben a hallgatói passzív státuszt.
  Üdvözlettel,
  Bodócs József

 44. Gáspár loránd

  Kedves Szabolcs!
  Lányom, érettségi évben van, 2023-ban fog felvételezni az állatorvosira. A többletpontok-nál van egy kis kavar a fejemben. Itt a cikkben ezt írja:
  “Mivel neked kötelezően 2 emelt érettségid lesz, így (amennyiben minimum 45%-ot elérsz mindkettőn) automatikusan megszerzed a maximális 100 többletpontot.”

  a felvételi szabályzatban (https://univet.hu/files/menus/16/files/felveteli_szabalyzat_2017_05_31.pdf) , a többletpontok számításánál ezt olvasom:
  “(1) Amennyiben a jelentkező érettségi pontjait az emelt szinten teljesített vizsga alapján
  számítják, a jelentkező az emelt szinten teljesített legalább 45 százalékos eredményű
  második érettségi vizsgáért érettségi többletpontra jogosult.
  (2) Ha a jelentkező az (1) bekezdés és a 7. § (8) bekezdés alapján jogosult az érettségi
  többletpontra, emelt szintű érettségi vizsgatárgyanként 50 érettségi többletpontra jogosult.”

  Itt meg vagyok zavarodva, mivel az első esetben csak a második vizsga számít többletpontnak, a második esetben meg amikor tantárgyanként kaphat (50-50 pontot) hivatkozik előzőekben leírtakra, ez az egyetem által szervezett szakmai vizsgákra vonatkozik. Valószínűleg komolyan félreértek valamit.
  Tudna nekem segíteni, hogy tisztán lássak? Őszintén remélem, hogy az Ön által leírtak a valósak, és meglesz a 100 többletpontja a 2 db kötelező emeltszintű vizsgából.

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Loránd!

   A dokumentumban amit küldött csak egy korábbi, TERVEZETT jogszabály módosítás szerinti leírás van, amit végül aztán mégsem vezettek be. Valószínűleg az Állatorvosi Egyetemnek is van frissebb dokumentuma, de itt van a hivatalos, adott napon érvényes jogszabály szöveg:
   https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200423.kor
   Ebben a 19. § (1) bekezdés így szól: “Amennyiben a jelentkező érettségi pontjait az emelt szinten teljesített vizsga alapján számítják, a jelentkező az emelt szinten teljesített legalább 45 százalékos eredményű érettségi vizsgáért érettségi többletpontra jogosult.”
   Vagyis az Ön által küldötthöz képest nincs benne a “második” szó!
   Vagyis a két emelt érettségiért (ha legalább 45%-osak), 100 többletpont fog járni 2023-ban! (2024-ben már elképzelhető, hogy nem, de erről még nincs információ).

   1. Gáspár Loránd

    Kedves Szabolcs!
    Köszönöm szépen a megnyugtató és gyors választ. Ebben az esetben az Állatorvosi Egyetem, igazán frissíthetné ezt a doksit, mivel innen értem el oda: https://univet.hu/hu/felveteli/tajekoztato/
    Tudom, hogy nem az Ön kompetenciája, csak füstölgök éppen, hogy félrevezető infó közölnek a hivatalos honlapjukon.
    Köszönettel, és további eredményes munkát kívánva:
    Gáspár Loránd

   2. Shannan Whitham

    Kedves Szabolcs! A kérdésem az lenne hogy ha emeltezek bioszbol viszont kemiábol nem de érettségim is nagyon jó lenne illetve az összes évben kitünő lennék plussz rendelkeznek középfokú nyelvizsgával van esélyem bejutni orvosira?

    1. Varga Szabolcs

     Kedves Shannan Whitham!
     Csak abban az esetben, ha fizikából teszel emelt érettségit, mert az orvosira kötelező a biológia emelt plussz kémia/fizika emelt!

     1. Juhász Gréta

      És annyit még kérdeznék hogy ez csak az általános orvosi szakra érvényes ha más szakra jelentkeznék nem?

      1. Varga Szabolcs

       Kedves Gréta!
       Úgy tűnik, hogy 2024-től, Szeged kivételével (tehát Budapesten, Debrecenben és Pécsen), a gyógyszerész szakokra az emelt kémia vagy emelt fizika helyett elfogadják még az emelt “vegyipari ismeretek”, vagy az emelt “vegyész ismeretek” tárgyakat is. De ezekről a változásokról hamarosan jön a cikk részletes frissítése!

 45. Kedves Szabolcs!
  En 2002-ben gimnáziumi erettsegiztem, de se kemia se fizika targybol nem tettem erettsegit. Abban az időben nem is szazalekok voltak hanem jegyek. Kituno szinotos erettsegi es tanulmanyi eredmenyeim voltak minden targybol 5-os minden ev vegen. Ezutan nem vettem reszt allami egyetemi kepzesben, tehat jogosult vagyok allami egyetemi kepzesre. Ha jol ertem ezek a regi eredmenyek nem elegek a felvetelihez, es szukseg van emelt szintu kemia biologia erettsegire a jelentkezeshez? Tudnad ezt a sejtesemet visszaigazolni vagy utmutatast adni? Koszonom

 46. Kedves Szabolcs!
  Nekem az lenne a kérdésem, hogyha 2 évre kimennék tanulni külföldre, aminek a végén letenném a Nemzetközi Érettségit, akkor ha utána itt, Magyarországon szeretnék egyetemre jelentkezni (pl. a SOTE-re) mit kell tennem? Le kell tennem az összes felvételi tantárgyból a magyar érettségit is? (pl. történelem, irodalom, emelt biosz, emelt kémia) Vagy megfeleltethetőek a külföldi érettségi pontjai az itteni rendszer pontjainak? Nem teljesen értem ezt a rendszert. Előre is köszönöm a válaszod!

 47. Kedves Szabolcs
  Fiam a SE gyógyszerész karára jár, sajnos amikor felvételizett, csak önköltséges képzésre jutott be, viszont látjuk, hogy pl a tavalyi ponthatárokkal az államira is sikerült volna
  Ha beadja a jelentkezését újból, akkor az eddig elvégzett tanulmányait beszámítják, vagy újból kell mindent kezdeni ( sajnos nem tudott atmenni eddig államira )

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Gabi!
   Ha ugyan arra a képzésre, ugyan azon az egyetemen jelentkezik, akkor valószínűleg mindent beszámítanak, ha más egyetem de ugyan az a szak, akkor is valószínűleg a legtöbbet igen. Viszont azt a procedúrát nem ismerem pontosan hogy működik, hogy valakit nem átsorolnak államilag finanszírozottra, hanem kvázi abbahagyja a tanulmányait, kiiratkozik, majd rögtön ugyan arra a szakra jelentkezik.

 48. Kedves Szabolcs,

  A fiam Nemetorszagban szerzett tavaly erettsegit. Sajnos, a sporttevekenysege miatt, nem koncentralt a tanulmanyaira, igy az erettsegi eleg “halvanyan” sikerult. A magyarorszagi tovabbtanulas lehetoseget csak most kezdtuk el fontolgatni. A jelentkezesi hatarido a heten lejart. Allatorvosi szakon szeretne tovabbtanulni. A kerdeseim: van lehetöseg potfelvetelire a kesön ebredöknek a 2023/24-es tanevkezdesre? Sajnos sose jart magyar oktatasi intezmenybe, de ennek ellenere jol beszel magyarul. Mind a magyar, angol, es nemet nyelvü kepzesek erdekesek lennenek a szamara. Kell magyar nyelvizsgat letennie? Tudna nekem segiteni, hogy milyen lehetösegek nyitottak a fiam elött? Rossz erettsegivel ha ir egy jo kemia es biologia felvetelit van meg eselye bekerulni (iden vagy jövöre)? Elöre is köszönöm a segitseget

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Zsófia!

   A határidő után már nem lehet jelentkezni, ezért ez csak jövőre lesz lehetséges, azaz 2024/2025-ös tanévkezdéssel leghamarabb! Magyar nyelvvizsgára nem lesz szükség, ez abszolút nem feltétel. Igen, ez tűnik a járható útnak, gyengébb érettségi eredmények esetén a pontduplázás lehetősége adott, azaz emelt biológia és emelt kémia emelt szintű érettségire lesz szükség, kiemelkedően jó eredményekkel az állatorvosira való bejutáshoz!

 49. Nekem az lenne a kérdésem,hogy most állók érettségi előtt. Az iskolám 6 éves általános ápolóit fogok végezni a gimiben.Gindolom az általános tantárgyak:magyar,matek,történelem és angol. Ezeket is jó ha magas jegyel írom meg. A kérdésem mire gyúrjak rá és hogy egy a szakmai általános ápoloi végzés mennyit számít belle az egészbe?

  1. Varga Szabolcs

   Így van, a középiskolai jegyek és az összes többi érettségi eredménye is fontos, hogy jól sikerüljön, mert a “klasszikus” pontszámítási módszerrel könnyebb bekerülni. Ezek mellett az emelt kémia- és biológiaérettségi, amire rá kell feküdni. Az ápolói végzettség nem jelent extra pontokat.

 50. Kedves Szabolcs! Nekem az lenne a kérdésem, hogy gyógyszerész szakról át lehet jelentkezni fogorvos szakra 1 év után? Vagy újra kell érettségiztem, ha az érettségi pontszámom nem elegedő alapból a fogorvosira?

  1. Varga Szabolcs

   Kedves Panka!
   Felvételi eljárásban kell újra részt venni, és ha nem elég a pontszám, akkor igen, újra is kell érettségizni – bár az elért eredményeid alapján egy adott évben lehet, hogy pont elég lesz a pontszámod, viszont éppen 2024-től már felvételi elbeszélgetés/alkalmassági vizsga, meg egyéb változások is lesznek, ez még nem teljesen tiszta, hogy mi hogyan fog működni ilyen esetekben.

   1. Dr Göböl László Istvánné

    Kedves Szabolcs!
    A fiam kihagyott egy évet, mert rájött apja halála után, hogy ő is orvos akar lenni. Intenzíven tanulja a Sote előkészítőn a bioszt, kémiát + magántanárral konzultál.
    Most kell beadnia az emelt érettségi/ felvételire a jelentkezést. Apja Pécsett végezte az orvosit, nagybátyja és annak lleánya Szegeden. Érdemes-e mindenhova beadni a jelentkezését, nemcsak orvosira, hanem fogász, gyógyszerész szakra is? Mennyire működik például az átjelentkezés az első év után adott egyetemen, vagy másik egyetemre? Jelenthet előnyt az idéntől az egyetemi elbeszélgetésen, ha valaki orvos felmenőkkel rendelkezik?

    1. Varga Szabolcs

     Amennyiben az orvosi az áhított pálya, én úgy gondolom, hogy nem érdemes más szakokra is beadni a jelentkezést, főleg nem egy átjelentkezés reményében, mert a szakok között nincs klasszikus értelemben vett átjelentkezés! Olyan van, hogy új felvételi eljárás keretében felvételt nyer valaki mondjuk 1 év fogorvosi után általános orvosira (egy újraírt, magasabb pontszámú érettségi után, vagy ha a következő évben lejjebb mennek a ponthatárok stb.). Ebben az esetben elképzelhető, hogy fogadnak el más szakon teljesített tárgyat.
     Én úgy gondolom, hogy nem jelenthet előnyt orvos felmenő, maximum olyan szempontból, hogy idéntől már felmérik a szóbeli elbeszélgetés keretében a diákok motivációját is az adott szakra, és ha valaki családon belül látott jó példát és inspirációt, azon a diákon látszódhat, hogy honnan merített valódi motivációt az orvosi pályához. Más szempontból nem hiszem, hogy előny (és őszintén szólva nem is volna tisztességes más diákokra nézve).

 51. LizaSimpson

  Kedves Szabolcs,
  Sok helyen ellentétes információkat olvastam azzal kapcsolatban, hogy az orvosi egyetem elvégezhető úgy államilag finanszírozott képzésben, hogy már van egy diplománk. Azt tudom, hogy az állam 12 félévet támogat összesen, de ha valakinek már van egy diplomája, de mondjuk csak egy félévet járt a képzése során államilag finanszírozottan és a többi félévet önmaga finanszírozta, akkor elvileg még 11 féléve megmaradna, amit “fel tud használni” más intézményekben is?
  Én úgy tudom, hogy ilyet lehet csinálni, de biztosra kéne mennem. Megtennéd, hogy megerősítesz ebben vagy megcáfolod amit írtam? Nagyon szépen köszönöm a válaszodat előre is!!!

 52. LIZASIMPSON

  Nagyon köszönöm a válaszod, nagyon sokat segítettél életem egyik legnagyobb döntésében 😃😃😃😃

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Regisztráció
vagy
Elfelejtetted a jelszavad? Add meg az e-mail címed, és kapsz egy linket egy új jelszó létrehozásához e-mailben.
Adataidat nem osztjuk meg senkivel.
Scroll to Top