Két mobil alkalmazás, ami megváltoztatja a biológia érettségire és a kémia érettségire való felkészülésedet

A DAQRI cég két olyan kiegészített valóság alkalmazással állt elő, ami új szintre emeli az interaktív tanulást, ezáltal megkönnyíti, színessé, érdekessé teszi, és segíti a felkészülésedet a biológia érettségi anatómia, és a kémia érettségi szervetlen kémia részére. Ennek eredményeként olyan szintű megértést, és egy-egy szárazabb adatra való könnyű visszaemlékezést biztosít, amilyenre egyetlen könyv sem képes. Ez a két applikáció nem más, mint az Anatomy 4D, és az Elements 4D.

Anatomy 4D

Ebben az alkalmazásban virtuális utazást tehetsz az ember testében, megfigyelheted külön-külön az egyes szerveket, szervrendszereket, sőt ki-be „kapcsolhatod” őket, így megnézheted az egymással való térbeli kapcsolatukat is. Választhatsz férfi és női testet is. Újításként a szív anatómiáját külön is részletesen szemügyre veheted az alkalmazásban. Csak le kell töltened és kinyomtatnod, vagy a monitorodon behoznod a lenti két kép valamelyikét, elindítani a programot, a kamerát a képre irányítanod, és a csoda elkezdődik: megjelenik egy 4D kép az ember testéről vagy a szívről. Ezután körbejárhatod, ráközelíthetsz, ki-be kapcsolhatod az egyes részeket, vagy akár egyszerre többet is megfigyelhetsz.

Az emberi test
Az emberi test

Az alkalmazás ingyenesen elérhető iOS és Android operációs rendszerre is. Egyelőre csak angol nyelven működik, de ha nem is ismered azt a néhány kifejezést, ami a programban van, a kapcsolgatással nagyon hamar rájössz majd, hogy mi mit jelent (és még az angol megfelelőt is megjegyzed így). Segítség képpen itt találod a kifejezések fordítását is:

Circulatory – Keringési rendszer
Gastrointestinal – Táplálkozási szervrendszer
Integumentary – Kültakaró
Lymphatic – Nyirokrendszer
Muscular – Izomrendszer
Nervous – Idegrendszer
Reproductive – Szaporítórendszer
Respiratory – Légzőrendszer
Sex – Nem
Skeletal – Vázrendszer
Urinary – Vizeletkiválasztó rendszer
Aorta – Főütőér
Blood Flow – Vérkeringés
Cardiac Cycle – Szívciklus/Szívritmus
Left Atrium – Bal pitvar
Pulmonary Trunk – Tüdőverőér
Right Atrium – Jobb pitvar
Valves – Billentyűk
Veins/Arteries – Szív-gyűjtőerek/Koszorúerek
Vena Cava Superior – Felső főgyűjtőér
Ventricle – Kamra

Elements 4D

Ebben az alkalmazásban 36 elem fizikai megjelenését (szín, halmazállapot), egymással való reakciójukat, és a keletkező terméket figyelheted meg egy nagyon izgalmas és egyedi módon. Ehhez le kell töltened, kinyomtatnod és összeragasztanod a kockákat, a 36 elem ugyanis 6 kocka lapjain helyezkedik el. Ez után letöltöd a programot, ami szintén elérhető ingyenesen iOS és Android rendszerre is. Indítás után a kamerát az egyik kocka felső lapjának elemére irányítod, és a kocka „életre kel”. Rakj egy másik kockát is a kamera elé, miután az alkalmazás felismerte érintsd össze a két kockát, és nézd meg mi keletkezik a két elem reakciójában! Eközben alul a reakció sztöchiometriai egyenletét is látod. Ha nem történik semmi, a két elem nem reagál egymással. Garantáltan jobban megragad egy elem színe, vagy egy reakció terméke, mintha csak egy fekete-fehér könyvből próbálnád meg bemagolni.

A program szintén csak angol nyelven érhető el egyelőre, de ez még az Anatomy 4D programnál is kevésbé probléma, hiszen szinte majdnem minden úgy van angolul is, mint magyarul.

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Regisztráció
vagy
Elfelejtetted a jelszavad? Add meg az e-mail címed, és kapsz egy linket egy új jelszó létrehozásához e-mailben.
Adataidat nem osztjuk meg senkivel.
Scroll to Top