kémia érettségi felkészülés időbeosztás

Hogy oszd be az idődet a biológia és kémia érettségi felkészülésére

Eljött a nagy nap: hétfő. Ma kezded átvenni tematikusan a tananyagot a biosz/kémia érettségire. Nagyjából eltervezted, hogy a héten mit fogsz megtanulni. A nap végén kissé szomorúan veszed tudomásul, hogy az aznapi tervedből az utolsó anyagrész kimaradt. De nem baj, majd hozzácsapod a keddihez, holnap azzal kezdesz. Kedden azonban 35 °C van, a barátok kihívtak a strandra, így átvetted a hétfőről megmaradt témakört, de a keddibe épp, hogy csak belekezdtél. Szerdán úgy is egész nap otthon vagy, majd kicsit megnöveled a tanulásra szánt időt, és beéred magad. Szerdán viszont nehéz anyagrész jön, kicsit lassabban haladsz vele, ráadásul még ismételni is kéne, a lemaradás nem hogy csökkent, hanem megint csak nőtt. Aztán ez megy hetekig, a bűntudatod meg egyre nő, hogy mennyire le vagy maradva. Vagy csak egyszerűen azt sem tudod, mégis hogy kéne ennek az egésznek neki látni?

Ha igaz rád a fenti leírás, akkor itt a megoldás:

Az első, és legfontosabb dolog, hogy tervezd meg teljes mértékben a tanulásod. Ne csak fejben, pontos tanulási tervet kell készítened, és LE KELL ÍRNOD. Miért nehéz egyedül jól menedzselni a felkészülést a biosz/kémia érettségire? Mert ezekre a vizsgákra általában nem készültök külön tematikusan az órák keretében, mint mondjuk a matekra. Hacsak nem tagozatos vagy, nincs egy mások által már elkészített fix menetrend, ami még ha számodra nem is a legjobb, mégis már készen van tálalva. Ezt a biológia/kémia érettségire magadnak kell megoldanod, de nem olyan nehéz, ha követed azt a módszert, amit az iskolák is használnak. Nekik minden tantárgyból témakör, és dátum szerint pontos tantervük van minden évre, a tanárok dolga ezt összeállítani. Tudják azt, hogy mire mennyi időt kell szánni, milyen óraszámban tanultok, mikor hol van üres terem, stb. és ez alapján elkészítik a tantervet, sőt még az egyes óráknak is külön pontról-pontra szedett terve van a 45 percre lebontva.

Neked is valami ilyesmit kell csinálnod:

  1. Először oszd fel hónapokra a követelményeket, majd azon belül hetekre és napokra. Nagyon fontos, hogy ezt rögzítsd is le. Csinálhatod papíron, de használhatod például a Google Naptárat. Ez azért nagyon fontos, mert ha az embernek egy fixált programterve van, sokkal jobban tud igazodni hozzá, mintha csak úgy fejben eltervezi a feladatait. Gondold át, hogy mennyi időt tudsz szánni a tanulásra, és egyenletesen tagold szét az ismeretanyagot. Te ismered a legjobban magadat és az idődet, ezek alapján készítsd el a tervet.

  2. Amikor teljesíted a napi kitűzésedet, pipáld ki a naptárban. Nyomtasd ki a követelményrendszert (kémia érettségi, biológia érettségi), és amikor egy anyagrészt már tudsz, akkor húzd át. Nagyon jó érzés lesz látni, hogy teljesíted a kitűzéseidet, ahogy növekszik az követelményekben az áthúzások, és csökken a még ismeretlen anyagrészek mennyisége. Amikor sikeresen teljesíted a napi, heti célokat, jutalmazd meg magad valamilyen kis aprósággal!

  3. Fontos, hogy elkötelezett légy a tanulási terved iránt. Mivel a tervet még a felkészülés elején állítod fel, elképzelhető, hogy önmagadtól nem fogsz olyan nagy késztetést érezni a betartására. Könnyen elkaphat, az „ó majd bepótlom, van még 5 hónap” érzés. Ha pedig ez sokszor van így, akkor egy idő után teljesen használhatatlanná válik a terv, és újra átveszi majd az ideges össze-vissza tanulás a helyét. Ha úgy érzed, hogy nem motivál eléggé pusztán az, hogy kövesd az ütemtervet, akkor találj ki magadnak egy kis „büntetést”, ha a napi célt nem sikerül elérni. Ez történik a suliban is, van egy órarended, és ha nem tartod azt be, hanem ellógsz egy órát, akkor igazolatlan hiányzást kapsz. Ez egyfajta kényszer motivációt jelent. Nem kell túl komoly dologra gondolni, például aznap nem nézheted már meg a kedvenc sorozatod új részét.

  4. Mi van akkor, ha megcsinálod a tervet, de mégsem működik, nem tudod már az elején tartani amit kitaláltál? Ekkor sem kell pánikba esni, az első néhány hétben nem feltétlenül kell kőbe vésett dolognak lennie a menetrendnek. Figyeld meg, hogy mennyire állítottad fel jól a határidőket, tudod e tartani, és ennek függvényében az elején még dinamikusan módosíthatod, hogy megfelelő legyen. Itt mutatkozik meg a terv készítés másik előnye, hogy pontosan megmutatja számodra, mennyire működik jól az elképzelésed arról, mennyit, és hogyan kell tanulnod. Ha ezt nem követnéd dokumentálva, akkor csak sejtéseid lennének, hogy valami nem az igazi, de nem látnád tisztán, hogy mit kéne máshogy csinálni.

Az, hogy összesen mennyi idő szükséges a felkészülésre, az nagyon sok tényezőtől függ. Közép vagy emelt szintre készülsz, milyen volt a középiskolai oktatás minősége, milyen gyorsan tanulsz, mennyi időt tudsz naponta a felkészülésre szánni, stb… Átlagos középiskolai előismeretekkel és tanulási képességekkel kb. 6 hónap szükséges, napi 2-4 óra tanulással, de még egyszer: ez számos tényezőtől függően nagyon széles skálán mozoghat. Az, hogy melyik napszakban tanulsz természetesen az egyéb elfoglaltságaidtól is függ. Nyáron, tavaszi/téli/őszi szünetben, hétvégén jó ötlet lehet kicsivel hamarabb felkelni, és már reggel letudni az aznapi teendőket. A nap további részében sokkal jobb azzal a tudattal lenni, hogy már megtanultad az aznapi „adagot”.

Sikeres felkészülést!

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Regisztráció
vagy
Elfelejtetted a jelszavad? Add meg az e-mail címed, és kapsz egy linket egy új jelszó létrehozásához e-mailben.
Adataidat nem osztjuk meg senkivel.
Scroll to Top